Protein ağırlıklı beslenmesi gerek sporcular fiyatlardaki artış nedeniyle alternatif ürünlere yöneldi. Spor eğitmenleri, “Yarım kilo et yemek yerine 2 tabak mercimek yiyebiliyorsun. Yumurtayı bulmak lüksleşti” diyor.

Sporcular peynir ekmeğe talim

Artan enflasyon güç gerektiren sporlardaki sporcuları da vurdu. Etten, yumurtaya, yumurtadan süte birçok ürünün fiyatları yükselince sporcular da alternatif besinlere yönelmeye başladı. Ankara’daki özel bir spor salonunda spor hocaları enflasyondaki artışın kendilerini nasıl etkilediğini anlattı. Spor eğitmeni Can Ulun, protein ağırlıklı besinlere yüzde 300’e yakın zam geldiğini belirterek, takviye olarak kullanılan ek vitamin ve besinlerin zaten yüksek olan fiyatlarının dolar kuru nedeniyle daha da arttığına dikkat çekti.


Ulun, önceden takviye edici besinlere ulaşamayan insanların yumurta, süt gibi besinler tükettiğini aktararak, şunları söyledi:

“Harcama yaparken gözlerimiz indirimli ürünleri arıyor. Et yemek yerine yine et yemek lazım. İnsanlar diğer giderlerinden kısmaya çalışıyorlar. Şimdi diğer giderlere de zam geldiği için maalesef sporcular da çıkmazın içinde. Bunu nasıl telafi edebilirler?”

ET YERİNE 2 TABAK MERCİMEK

“Markete giriyorsun yumurtanın kolisi 30 lira. Zaten sporcu günde 10-15 arası yumurta tüketiyor. Bu da ciddi fiyatlara yansıyor. Alınan maaşlar ortada zaten” diyen Ulun, et, süt, yumurta gibi ürünler yerine bakliyat tarzı ürünlere kayabilme imkânları olduğunu belirterek, “Yarım kilo et yemek yerine 2 tabak mercimek yiyebiliyorsun. Bu tarz bakliyatlar ham proteinin, etin, sütün, yumurtanın, tavuğun yerine geçmiyor” diye konuştu.

Ulun, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu kötülemek istemediğini, ancak fiyat artışlarının herkesi vurduğunu belirterek, “Sporcudan ziyade çocukları da vurdu. Artık biz kendimizden geçtik. 200 liralık alışveriş yapmıyorsun da 100 liralık yapıyorsun. Ondan ziyade çocukların gelişiminde de bu saydığınız ürünler önemli. Evine ayda bir, iki kere et giren, belki hiç giremeyen insanlar var” dedi.

PROFESYONEL OLAMIYORLAR

Spor eğitmeni Harun Bayar, Türkiye’de güç gerektiren sporlarda profesyonelliğe geçiş yapılamadığını, sporcunun da maddi gelir elde edemediği için yeterli beslenemediğini belirterek, “Bir sporcunun gelir olmadığı için kendi gücüyle neler yapabiliyor, nasıl besleniyorsa ona göre hareket ediyor. Türkiye’de profesyonellik olsaydı herkes ne yapacaktı? Bunların sponsorları olacak, para kaynağı olacaktı, sporcu daha iyi beslenip hazırlanacaktı” dedi.
Bayar, et yiyemeyen sporcuların karbonhidrat ağırlıklı beslenmek zorunda kaldığını ve protein alamadığı için vücutlarının yeterince güçlenemediğini vurgulayarak, “Nasıl besleniyorlar? Bildiğimiz Anadolu tabiriyle zeytin- peynir. Yumurtayı bulurlarsa ki yumurtayı bulmak da artık lüksleşti” dedi.

ANKA