Samsun’da, geçen sene düzenlenmesi planlanan ancak ‘teknik sorunlar’ nedeniyle ertelenen Artistik Buz Pateni Cumhuriyet Kupası yarışmalarının, tesisin buzları eridiği için yapılamadığı açığa çıktı. Pistin buzlanmasını sağlayan mekanizmaya ait fişin, ‘elektrik tasarrufu sağlamak’ amacıyla çekildiği öne sürüldü.

Sporun ‘fişini çekmişler’

Mustafa M. Bildircin

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe sunumu ile başlayan toplantıya Samsun’da 2019 yılında yaşanan skandal damga vurdu. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Artistik Buz Pateni Cumhuriyet Kupası için 2019 yılında Samsun’a doğru yola çıkan sporcuların, İlkadım Buz Pateni Salonu’nun buzları eridiği için yoldan geri döndüğünü anlattı. Yarışmadan bir gün önce yapılan duyuruya göre yarışma, salondaki buzun mevcut kalınlık durumunun yetersiz olması nedeniyle iptal edildi. Buzun mevcut durumunun yarışmanın yapılmasına elverişli olmadığı, bu nedenle sporcuların can güvenliğini tehdit edebileceği açıklandı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise tesisin buzları, ‘elektrik tasarrufu’ yapılmak istenirken eridi. Yetkililer olayın ertesi günü yaptıkları açıklamada buz pistinin buzlanmasını sağlayan kompresör makinasının fişinin çekildiğini, bu nedenle pistin yeterli buzlanma seviyesine ulaşamadığını açıkladı. Pistin yaz aylarında yoğun kullanılamadığı için kompresör makinasının fişinin çekildiğini kaydeden yetkilier, söz konusu yarışma için pistin yetiştirilemediğini belirtti. 24 Ekim 2019’da yapılması planlanan yarışma 3-5 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi.

114 YURT KAPATILDI

Öte yandan Bakanlığın 2021 yılı bütçesinin karara bağlandığı komisyon toplantısında, pek çok konu gündeme geldi. BirGün’ün, “Aladağ faciasından ders çıkarmamışlar” başlığı ile gündeme getirdiği fiziki ve teknik altyapı açısından uygunsuz öğrenci yurtları Bakan Kasapoğlu’na soruldu. Ülke genelinde 647 yurt bloğunda depreme dayanıklılık testi yapıldığını ifade eden Kasapoğlu, riskli görülen yurtlardan 114’ünün kapatıldığını belirtti. 130 öğrenci yurdunun güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Kasapoğlu, uygun görülmeyerek yıkım kararı verilen yurt sayısının da 26 olduğunu söyledi.

Toplantıda, Bakan Kasapoğlu’nun makam otosu da gündeme getirildi. HDP Milletvekili Garo Paylan, Kasapoğlu’nun TBMM’ye geldiği Mercedes marka otomobilin 10 milyon TL değerinde olduğunu söyleyerek, “ İşte bu tercihlerden vazgeçmek lazım. Yalnızca tek bir Mercedes ile binlerce gencin KYK borçları silinebilir. Bu tercihi siz yapsanız inanın çok önemli olur yani önce sizin yapmanız lazım. Milyonlarca genç işsizken o gençlerin Bakanının 10 milyonluk bir Mercedes ile gezmemesi lazım” ifadelerini kullandı.