Sri Lanka’dan ‘pirinç açılımı’
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan Sri Lanka'da halk, eylemlerine haftalardır devam ediyor. Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etse de hükümetin ekonomi politikaları nedeniyle iflas eden ülkede isyan son bulmadı.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın istifasını isteyen Sri Lankalılar yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor. Gıda kıtlığını önleme planlarının bir parçası olarak çiftçilerden daha fazla pirinç yetiştirmeleri istendi. Devlet gelirlerinin artırılması amacıyla çeşitli kalemlerde vergi düzenlemelerine gidilmesi kararı alındı.

Başbakan Ranil Wickremesinghe tarafından sunulan ve mevcut ekonomik krizden ciddi şekilde etkilenen devlet gelirlerini artırmak için çeşitli yasalarda değişiklikler yapma yönündeki öneri kabine tarafından onaylandı. Bu çerçevede yurtiçinde tahsil edilen vergiler, KDV, telekomünikasyon, bahis ve kumar vergileri de dahil olmak üzere çeşitli kalemlerde düzenlemeler yapılacak.