Geçtimiz Mayıs ayında iptal edilen SSK hastanelerinde görüntüleme merkezi (MR) kurulmasını düzenleyen ihale tekrar açılıyor. İhale, kurulacak merkezlerin işletmesinin 5 yıllığına özel şirketlere verilmesini öngörüyor.

Murat KARATAŞ

 

Geçtimiz Mayıs ayında iptal edilen SSK hastanelerinde görüntüleme merkezi (MR) kurulmasını düzenleyen ihale tekrar açılıyor. İhale, kurulacak merkezlerin işletmesinin 5 yıllığına özel şirketlere verilmesini öngörüyor.

12 Mayıs 2004 tarihinde yapılması planlanan ihalenin, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'na aykırı olması ve kamuoyundan gelen baskı nedeniyle iptal edildiğini belirten Özel Tıbbi Görüntüleme Merkezleri Derneği Başkanı Dr. Bülent Taşel, dernek olarak SSK'lara MR merkezleri kurulması fikrine karşı olmadıklarını söyledi. Özellikle İstanbul'daki büyük SSK hastanelerinde MR merkezlerinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna işaret eden Taşel, "SSK hastanelerinde elbette MR merkezi olsun. Hizmet, hastanın ayağına götürülmüş olur. Ancak, neden 'işletme sistemi'ni tercih ettiklerini anlayamıyoruz. Biz diyoruz ki, hastaneler MR cihazlarını kendileri satın alsın, kendi personeliyle hizmet versin. Hastanelerin radyoloji şefleri ile görüştük, onlar da bizimle aynı fikirde" diye konuştu.

MR cihazlarının alımının Türkiye genelindeki 37 hastaneyi kapsadığını ifade eden Taşel, şunları söyledi:

"Eğer, devletin gücü MR cihazlarını almaya yetmiyorsa, o zaman halen hizmet aldığı MR merkezlerine der ki 'İhaleye girin, kazananlar cihazlarını hastanelere getirsin'. Bunu da istemiyor. Hazırlanan ilk ihalede, cihazların hiç kullanılmamış olmasını şart koşuyordu. Sonra 3 yaşındaki cihazların da kabul edileceğini söylediler. Şu an SSK'ya hizmet veren MR merkezlerinde 7 yıllık cihazlar bile var. Bu cihazlar çöpe mi atılsın? Yaş sınırlaması, birçok yeni cihazın ithal edilmesine yol açar. Ekonomiye yazık değil mi?"

 

KÖTÜ KOKULAR GELİYOR

İhalelerle ilgili çeşitli söylentilerin dolaştığını da belirten Taşel, şöyle devam etti:

"Eskişehir ve Konya'daki hastanelerde ihaleyi Nobel isimli bir firma almış. Yasa gereği şirketin tüm ortaklarının doktor olması gerekiyor. Ancak öğrendik ki öyle değilmiş. Eskişehir'deki hastanenin temizlik işlerini de yapan bu firma, Siemens'in İç Anadolu Bölgesi'ndeki dağıtıcısı. Yani şirket hem cihaz satıyor hem de cihazı işletmek istiyor. SSK hastanelerin, Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin konuşulduğu şu günlerde böyle bir ihale açılmış olması, akla soru işaretleri getiriyor. Madem devredeceğiz diyorsunuz, o zaman bırakın da bu işi işletmeyi alacak kurum yapsın. Gider ayak ihale yapılması, 'yangından mal mı kaçırıyorlar' diye düşündürüyor."

 

"BU, ÖZELLEŞTİRMEDİR"

İstanbul Tabip Odası adına açıklama yapan Dr. Osman Öztürk ise, yapılmaya çalışılanın SSK hastanelerini özelleştirmek olduğunu söyledi. Bu yolla, SSK kaynaklarının özel sektöre aktarıldığına da işaret eden Öztürk, "SSK, neden kurum olarak kendisi cihaz satın almıyor. Bu cihazları kullanabilecek personeli de var. Ama onlar, cihazları almıyor, cihazları hastanelere götürüp işletecek birilerini arıyor. İhale, hukuki açıdan da sakıncalar içeriyor" diye konuştu.