New York’ta bir Starbucks mağazası çalışanları, sendikalaşmaya karar verdi. Ünlü kahve firmasının iş yerlerinde ilk kez sendikalaşma için adım atılmış oldu.

Starbucks'ta bir ilk: Sendikalaşma kararı aldılar

ABD’nin New York eyaletine bağlı Buffalo kentinde yer alan Starbucks mağazasının çalışanları, şirket tarihinde bir ilke imza atarak, işçi sendikasına bağlanmak için harekete geçti. Workers United sendikasına bağlanmak için hareket geçen işçilerin mağaza içi oylamasında, 26 kişilik çalışan kadrosundan 18'i lehte oy kullandı.

Buffalo’daki ilk adımın ardından aynı şehirdeki üç farklı şube ile Arizona’daki bir şube daha sendikalaşmak için harekete geçti.

Buffalo'daki çalışanlar; çok çalıştıklarını fakat şirket tarafından dinlenmelerine izin verilmediğini açıklayarak, ağustos ayında sendikalaşma kampanyasına başladılar. Özellikle mobil uygulama nedeniyle birden fazla karmaşık siparişin hızlı bir şekilde art arda ulaşmasını sağlayarak iş yüklerini arttırdığını, bu siparişleri yerine getirmek için de zaman baskısı altında olduklarını söyledi.

FİRMA, SENDİKALAŞMAYI ÖNLEMEYE ÇALIŞTI

Workers United sendikasının açıklamalarına göre, firma yetkilileri; ağustos ayının sonunda kendilerine ulaşan sendika seçimi için yapılan başvuru dilekçeleri karşısında örgütlenme çabalarını durdurmaya çalıştı. Şirket, sendika örgütlenme kampanyasını engellemek için oluşturduğu heyete “Buffalo SWAT Ekibi” adını verdi. SWAT, Amerika’daki kolluk kuvvetleri içerisinde yer alan özel bir tim olan, “Özel Silahlar ve Taktikler Birimi” anlamına geliyor.

ABD’de işverenler ile sendikalar arasındaki uyuşmazlıklarda ve çeşitli konularda görev alan Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’nun (NLRB) eski başkanı Wilma Liebman, "Starbucks'ın sendika kampanyasını ezmek için yaptığı şey olağanüstü görünüyor. İşverenlerin bir sendika kampanyası sırasında adil bir seçim için 'laboratuvar koşulları' ile oynamalarına izin verilmez” dedi. Sendika karşıtı kampanya, sendikanın Kasım ayında suçlamada bulunmasının ardından NLRB tarafından soruşturma altına alındı.

Buffalo mağazasının 11 yıllık çalışanı ve ortağı Michelle Eisen, "İnandığımız şirketin, sendikamızı kurmamızı engellemek için her şeyi yapmaya istekli görünecek kadar temel misyonundan ve değerlerinden bu kadar uzaklaşması beni gerçekten şaşırttı" dedi. Eisen, sendikalaşmaya yönelik kararlılıklarını ise, “Ancak yakında sendikamızı oylayacağız ve yakında gerçekten ne kadar durdurulamaz olduğumuzu öğrenecekler” açıklamasını yaptı.

BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR

Sendikaya göre Buffalo’daki “başarı”, ABD’de 8 binden fazla mağazası olan kahve zinciri için önemli bir başlangıç anlamına gelebilir. Firmadan, ‘Eşitlik ve Sürdürülebilirlik İçin Starbucks Andlaşması’nı imzalamasını isteyen çalışanlar; sendikanın tanınmasını, gelecekteki sendika çalışmalarına müdahale edilmemesi ve şirketin eşitlik, çeşitlilik ve sürdürülebilirlik ilkelerini geliştirmek için iyi niyetle pazarlık yapmasını bekliyor.

Hizmet Çalışanları Uluslararası Birliği (SEIU) üyesi olan Workers United'ın Uluslararası Başkanı Lynne Fox, sendikalaşan çalışanlar için, "Cesaretleri ve meslektaşlarının ortak çıkarları için mücadele etme kararlılıkları için çalışanlar tüm övgüyü hak ediyorlar" dedi. Starbucks Workers United'ı temsil edecek ana şirket olan Workers United; ABD ve Kanada'da giyim, çamaşırhane, yemek servisi, konaklama, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, depo dağıtımı ve imalat sektörlerinde 86 binden fazla işçiyi temsil ediyor. (ANKA)