Stoltenberg: Müzakereler için devam kararı aldık

HABER MERKEZİ


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gerçekleştirdiğini ifade etti.
Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya başvurularını görüştüm. Önümüzdeki hafta Brüksel ve Madrid’de müzakerelere devam etme konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.


Erdoğan, 28-30 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’ne katılacak.

Öte yandan Erdoğan, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsveç’in NATO üyelik talebine dair hususlar ele alındı.
Erdoğan, görüşmede, "İsveç’in terörle mücadele gibi Türkiye için önem arz eden temel konularda adım atması gerektiğini" ifade etti.

"İsveç’in terör örgütü PKK/PYD/YPG’ye karşı somut tavır değişikliğine gitmesi gerektiğini" belirten Erdoğan, bu noktada Türkiye’nin endişelerini giderecek elle tutulur bir açılım görmediklerini ifade etti. Silah ambargosu ve savunma sanayisi sektörüne yönelik yasal ve fiili kısıtlamaların kaldırılmasının yanı sıra iade ve sınır dışı taleplerinin karşılanmasını da beklediklerini belirten Erdoğan, bütün bu hususlarda bağlayıcı taahhütleri somut ve net uygulamalarla birlikte görmek istediklerini kaydetti.