Su bitmeden harekete geçmeliyiz

Haber Merkezi

WWF - Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), nüfusun artması ve kentlerin büyümesiyle su sıkıntısıyla karşı karşıya olan Türkiye’nin iklim krizinin de etkisi ile su fakiri olma yolunda ilerlediğine dikkat çekti.

Online basın toplantısında konuşan WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, ülkedeki su kaynaklarının da risk altında olduğuna dikkat çekti.

Bayar, “Son 50 yılda Türkiye’deki sulak alanların yarısı, su miktarı ve kalitesi bakımından, sağlıklı yapısını kaybetti. Risk sadece yüzey sularımızla da sınırlı değil, yeraltı sularımızın da seviyesi alarm veriyor. Orman alanlarımızı kaybetmemiz de kuraklığa zemin hazırlayan bir başka etken” dedi.

Büyük Menderes Havzası’nda su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için yürütülen çalışmalara değinen WWF-Türkiye Tatlı Su ve Sulak Alan Programı Kıdemli Uzmanı Eren Atak ise hedeflerinin havzada doğayı korurken suyun daha verimli kullanıldığı yöntemlere geçişi sağlamak olduğunu söyledi. Atak şu ifadeleri kullandı: “Yağmur suyu hasadından tarımda verimli sulama yöntemlerine, sanayide temiz üretim uygulamalarından, doğa koruma çalışmalarına kadar işbirliği ortaklarımızla birlikte attığımız adımlarla Türkiye’nin diğer akarsu havzalarına ilham verecek bir çabanın içindeyiz.”