"Şu Fatsa’nın Yolları" belgeseli, Datça'da izleyici ile buluştu.

'Şu Fatsa’nın Yolları' Datça’da

BİRGÜN EGE

Sol Kültür’ün desteği ile Nurşen Bakır tarafından hazırlanan “Şu Fatsa'nın Yolları” belgeseli, Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde Datçalı izleyicilerle buluştu. Datçalıların ilgi gösterdiği belgesel öncesi SOL Parti İlçe Örgütü Başkanı Mehmet Erdal, yürütülen bütün demokrasi tartışmalarında Fatsa’nın yer aldığını belirtti.

Birçok belediye başkanının Fatsa Belediyeciliğini örnek aldığını belirten Erdal, “Bir dönem Dikili Belediye Başkanlığı yapan Osman Özgüven'den Ovacık Belediye Başkanlığı yaparken 'Komünist Başkan' olarak ünlenen şimdiki Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu'na, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'den Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'a kadar, seçilerek oturduğu koltuğun hakkını vermek isteyen bütün belediye başkanlarının kendilerine örnek aldıklarını söyledikleri belediye başkanı Fikri Sönmez, namı diğer Terzi Fikri'dir; öykündükleri belediyecilik ise, Fatsa Belediyeciliğidir. Bilenler bilir; 14 Ekim 1979 yılında yapılan ara seçimde Fikri Sönmez bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazanır. 11 Temmuz 1980 tarihine kadar geçen 9 aya yakın süre içerisinde, kendi mahkeme ifadesiyle, 'halkıyla birlikte' birçok şeyi gerçekleştirir” dedi.

Erdal, şunları söyledi: "Peki nasıl olur da zamanın siyasal iktidarı, yani 'Çoban Sülü' olarak efsaneleştirilen Süleyman Demirel başkanlığındaki hükumet, o günlerde nüfusu 19.500 civarında olan Karadeniz'in bu küçücük ve şirin ilçesine devasa bir 'Nokta Operasyonu' çekerek yüzlerce insanı gözaltına aldırır, onlarcasını tutuklatır ve bazılarını da öldürtür? Süleyman Demirel'den başlayarak bütün siyasal iktidarlar, uzun yıllar, neden Fikri Sönmez ve Fatsa adını toplumsal hafızadan silip atmak, unutturmak, bu adları ağızlara almanın faturasının çok ağır olduğunu göstermek için akıl almaz yasaklar koyarlar, baskı ve kitlesel boyutlara varan şiddet uygularlar."