Eroğlu dün gerçekleştirdiği basın toplantısında içmesuyunun bitmeyip, yapılan HES'lerle suyun korunacağını savundu.

Su işi bir kez daha ''Allah'a kaldı''

GÜL GÜNDÜZ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu dün AKOM'da 81 ilin içmesuyu durumu, alınan tedbirler ve barajların doluluk oranlarıyla ilgili yaptığı açıklamada 'su sıkıntısının olmadığını' ileri sürdü. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Girgin ise İstanbul'un yalnızca 55 günlük suyunun kaldığını söylüyor

BAKAN'IN "MESLEKİ SIRRI"
Dün açıklama yapan Bakan Eroğlu, "Şu anda Allah'ın izni ile bu sene bir su sıkıntısı yok. Şu anda 'C planını devreye sokacak bir risk yok... Vatandaşları tedirgin etmeyin. Tedirgin olacaksak biz olalım. Kalkıp da Alibeyköy barajından resimler gönderip vatandaşları kandırmayın" diye konuştu. Eroğlu bahar aylarında da kuraklıkla ilgili basın mensupları tarafından kendisine yöneltilen sorulara "A, B, C Planlarımız var" diyerek planlara dair herhangi bir bilgi vermeyi 'Mesleki sır' diyerek reddetmişti. A planının mevcut kaynakları korumak olduğu anlaşılırken Devreye giren B planının ise Melen, Sakarya ve Yeşilçay'dan İstanbul'a günde 1,5 milyon metreküp su verilmesi olduğu ortaya çıktı. Bakan, C planının ise ancak ihtiyaç hissedilmesi halinde devreye gireceğini ve o gün açıklanabileceğini söyledi.

"MELEN'E GÜVENİLİYOR AMA MELEN YOK"
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Girgin ise Eroğlu'yla aynı fikirde değil. BirGün'e konuşan Girgin, İSKİ'nin verilerine göre barajların doluluk oranının 18,41  olduğunu söyledi. Girgin'e göre, bu, İstanbul'un yaklaşık 55 günlük suyunun kaldığı anlamına geliyor. Girgin, Bakan Eroğlu'nun "Şu anda Allah'ın izni ile bu sene bir su sıkıntısı yok. Şu anda C planını devreye sokacak bir risk yok" sözlerini ise "Yağmurun yağmasını beklemekten başka yapılan bir şey yok" diyerek eleştirdi. Girgin  “Şu an yapılacak bir şey yok. Bugünün planının 10 yıl önceden belirlenmesi gerektirdi" diyerek su konusunda plansız hareket edildiğinin altını çizdi. "Sakarya Nehri'ndeki suyun kirli olduğunu ve ağır metal içerdiğini bile bile suyu İstanbula getiriyorlar" diyerek Bakan Eroğlu'nu eleştiren Girgin, 2010 yılında bitmesi planlanan ancak geciken Melen Barajı'nın da çözüm olmadığını belirterek "Melen'in birinci kademesi tamamlandı, fakat şu anda Melen'de su bitmiş durumda" şeklinde konuştu.

Bakan ayrıca toplamda 268 baraj ve HES yapımının tamamlandığını söyledi. Fakat HES'ler ekolojiye verdiği kalıcı zararlar ile biliniyor.