Kaynak: DHA-AA
Su ve elektrik tüketiminde rekor
Fotoğraf: AA

Kavurucu sıcaklar etkisini her geçen gün artırıyor. Elektrik ve su tüketiminde de rekor kırıldı. Trakya’da son 2 günde 48 kişi sıcak çarpması nedeniyle rahatsızlandı. Avrupa’da ise uyarılar ve önlemler peş peşe geldi. 

Ülkeyi etkisi altına alan kavurucu sıcaklar sürüyor. Edirne'de hafta başı 34 derecede olan hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükseldi. Kırklareli ve Tekirdağ'da da haftaiçi hava sıcaklıkları 35 dereceye çıktı. Son 2 günde Edirne'de 23, Kırklareli'nde 19, Tekirdağ'da da 6 kişi sıcak çarpması nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvurdu. Tedavisi yapılanlar taburcu edildi.

SICAKLIK ARTACAK

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul’da son günlerde etkisini artıran sıcak havaya ilişkin “22-23 Temmuz gibi tekrar sıcaklıklarda bir artış gözlüyoruz. Orada da sıcaklık rekorları veya egaleleri, aynı sıcaklık değerlerinin tekrarları görülebilir" dedi.

Türkiye’de elektrik, İstanbul’da ise su tüketimi rekoru kırıldı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. verilerine göre önceki gün 1 milyon 77 bin 63 megavatsaatle günlük bazda yılın en yüksek elektrik tüketimi seviyesi kaydedildi. Böylece, elektrik tüketiminde 13 Temmuz'daki 1 milyon 58 bin 962 megavatsaatlik rekor aşılmış oldu.

DOLULUK ORANI %41

İstanbul’da ise önceki gün 3 milyon 550 bin 435 metreküp ile tüm zamanların en yüksek günlük su tüketimi gerçekleşti. Barajların doluluk oranı ise yüzde 41,39 olarak ölçüldü. 

KIRMIZI ALARM VERİLDİ

Avrupa’daki sıcaklar ise Türkiye’yi geçmiş durumda. İtalya’da hava sıcaklıklarının haftasonu rekor seviyelere ulaşabileceği tahminleri doğrultusunda yarın için 15, pazar günü için ise 16 kentte "kırmızı" alarm verildi. Yunanistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle birçok kurum ve kuruluşun çalışması askıya alındı.

Avrupa'daki sıcak hava dalgasının düşük basınç sistemlerini Birleşik Krallık'a yönlendirdiği, bu durumun ülke genelinde mevsim normallerinin dışında kuvvetli rüzgâr ve şiddetli yağmura yol açacağı belirtildi.

Sıcak hava dalgasının düşük basınç sistemlerini Birleşik Krallık'a yönlendirdiği, bu durumun ülke genelinde mevsim normallerinin dışında kuvvetli rüzgar ve şiddetli yağmura yol açacağı belirtildi.

İngiltere Meteoroloji Kurumu (Met Office) bugün ve cumartesi günü için sarı kodlu uyarı yayımladı.

Met Office'ten yapılan açıklamada, Atlantik'teki düşük basınç sisteminin neden olacağı kuvvetli rüzgâr ve şiddetli yağmurların seyahatlerde aksama yaratabileceği belirtilerek, İngiltere'nin güney ve doğusunda rüzgârın şiddetinin yüksek olacağı ve saatte 55 mile ulaşabileceği bildirildi.