Gazeteci Ahmet Şık’ın yazdığı kitabı ‘bombadan tehlikeli’ bulan Başbakan’ın ardından, Ankara Emniyeti de Hopa protestocularının evlerinde...

Ankara’da 31 Mayıs’ta Hopa’daki polis saldırısını ve devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun katlini protesto eden sosyalistlere karşı yürütülen soruşturmadaki şaibeler tepki çekiyor.
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekilliğinin ‘terör örgütü yararına faaliyet göstermek suçlamasıyla’ ÖDP, Halkevleri, SDP, Öğrenci Kolektifleri ve TKP üyelerine karşı yürüttüğü soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında ‘ele geçirilenler’in nitelikleri trajikomik bir durum yarattı.

EKMEK BIÇAĞINDAN SONRA YASAL KİTAP
Oluşturulan 31 kişilik arama listesinden 18’ini gözaltına alan emniyetin, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yürütülen soruşturma için halen 13 kişiyi aradığı biliniyor.
‘Önceki gün eylemcilerin evinde ele geçirilen “çizgi ve korku filmi CD’leri”, deliller kısmına geçirilen kapüşonlu giyecek, ve basılan bir evin mutfağındaki ekmek bıçağının deliller kısmına ‘1 adet siyah demir saplı bıçak’ ifadeleriyle kayda geçirildiği basına yansımıştı. Dünse, evlerde ele geçirilen birçok yayınevi tarafından basılmış, kitapevlerindeki raflarda müşteri bekleyen kitaplara ‘yasadışı’ denilerek el koyulduğu ortaya çıktı.

RAFLARDAYKEN LEGAL, EVDEYSE İLLEGAL!
İşte emniyetin yasadışı olarak tanımladığı, hemen her kitapevinden bulunabilecek kitaplar ve onların yayınevleri:Dört ayrı yayınevinden basılmış Komünist Manifesto, Bilim ve Sosyalizm Yayınları’ndan Karl Marx ve doktrini, İlya Yayınları’ndan Marx’ın yaşam öyküsü, Kalkedon Yayınları’ndan Marx’ın kriz teorisi, Oğuzhan Müftüoğlu’nun Bireşim Yayınları’ndan çıkan Geçmişi Aşabilmek, Devrimci Yol’dan seçmeler ve Sol Yayınları’ndan çıkan Stalin’in Anarşizm mi? Sosyalizm mi?
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, yayınevlerinden kitapların yasal şekilde basılıp satıldığı, haklarında toplatma kararı bulunmadığına dair belgeler aldıklarını söyledi ve bu belgeleri avukatlar aracılığıyla mahkemeye sunacaklarını belirtti. BirGün

...

‘Bizi korkutamazsınız!‘


ANKARA’da önceki gün gözaltına alınan 18 kişi Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na ifadeleri alınmak üzere çıkarılırken, arananlar arasında olan Halkevleri üyesi Doruk Yıldırım ve Özgür Atmaca da ifade vermek üzere savcılık huzuruna çıktı. Adalet Sarayı önünde savcılığa çıkarılacaklara destek vermek üzere Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri “Sindiremeyeceksiniz, susturamayacaksınız” pankartı açarak, “Tek yol sokak, tek yol devrim,” sloganları attı.

‘SUÇ UNSURLARIYLA’ HUZURA
Adalet Sarayı önünde Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, “Bize ‘terörist’ muamelesi yaparak, halkın haköları mücadelesinden vazgeçirebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yasal dergileri, kitapları yasadışı ilan eden zihniyetin karşısında alnı ak, başı dik bir şekilde duracağız. Bizi korkutamaz, yıldıramazsınız. ‘Terörist’ arıyorsanız, hepimiz teröristiz. Terör örgütü arıyorsanız, hepimiz ‘terör’ örgütüyüz. AKP’nin insanlık dışı uygulamalarına karşı susmuyoruz buradayız” dedi. Birol’un konuşmasının ardından arananlar arasında olduklarını söyleyen Halkevleri üyesi Doruk Yıldırım ve Özgür Atmaca’da savcılık huzuruna çıkmak üzere salona girdi. Doruk Yıldırım, “saklandığımızı söylüyorlar, bir buradayız ve tek örgütümüz de Halkevleridir” ifadelerini kullandı. Özgür Atmaca’da “AKP kendinden olmayan herkesi ‘terörist’ ilan ediyor” ifadelerini kullandı. Atmaca ve Yıldırım, ev baskınlarında suç delili olarak gösterilen Sol Yayınları’ndan çıkan yayın ve suç unsuru olarak gösterilen Halkevleri imzalı broşürleri alarak savcılık huzuruna çıktılar.

‘SONU MÜBAREK OLACAK’
ÖDP Ankara İl Başkanı Cevat Özdemir, “AKP iktidarı 12 Eylül’ü aratmayan bir sürek avı başlattı. Böyle giderse Erdoğan’ın sonu da Hüsnü Mübarek olacak. Tefecileri, soyguncuları limuzinleriyle ifadeye davet eden zihniyet, tamamen legal faaliyet yürüten arkadaşlarımıza insanlık dışı uygulamalarda bulunuyor. Fakat bizi yıldıramayacaksınız” dedi. SDP PM üyesi Burcugül Çubuk, ev baskınlarında suç unsuru olarak toplatılan Karl Marks kitaplarının bir korkunun ürünü olduğunu söyledi. TKP adına konuşan Erkan Yıldız ise, “Tayyip ve onun ordusu, insan yakan, işkence yapan, memleket satanlardır. Biz ise bunlara boyun eğmeyen bir gelenekten geliyoruz. Emekten yana bir iktidar kurana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Çevik kuvvet polisleri, gözaltındakilere destek verenler etrafında etten duvar oluşturdu. Serhat Boztaş Ankara