Boğaziçi’nde kayyum rektöre karşı eylemler sırasında ‘kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla tutuklu yargılanan iki öğrenci serbest bırakıldı.

Suç işlemedik, hedef gösterildik

HABER MERKEZİ

AKP’li Rektör Melih Bulu’ya karşı Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden protestolar nedeniyle ‘kin ve düşmanlığa tahrik’ ile suçlanan 2’si tutuklu, 5’i ev hapsinde olan 7 öğrenci dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde hâkim karşısına çıktı.


Eylemlerinde Kabe figürünün yer aldığı bir resim sergiledikleri gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemiyle 7 öğrencinin İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava öncesi aralarında yüzlerce kişi bir araya geldi. Polis, adliye önünde toplananlara pandemi bahanesiyle dağılmaları yönünde uyarı yaptı ancak akademisyen ve öğrenciler geri adım atmayarak açıklamalarını gerçekleştirdi. Akademisyenler adına açıklamayı okuyan Zeynep Gambetti, “Öğrencilerimiz topluma suçlu ve zanlı olarak gösterilmektedir. Bu şekilde Türkiye genelinde olduğu gibi Boğaziçi Üniversitesi’nde de zor ve baskıcı yöntemler meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Duruşma 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada konuşan tutuklu öğrencilerden Doğu Demirtaş, “Hiçbir kesim ya da kişiyi aşağılamak gibi bir amacımız yok. Protestolar sırasında polis bize biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti, bunu protesto için sergi düzenledik. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
Hâkim ise Demirtaş’a “Herhangi bir örgüte üyeliğin var mı, yedi sanık aynı ekipte miydiniz, sergiyi düzenleyen ekiptesin, resim daha sonra kaybolmuş, o sırada oralarda mıydın” sorularını yöneltti ve Yeni Şafak gazetesinin haberini delil olarak gösterirken avukatlar, tüm öğrencilerin tahliyesini ve derhal beraatını talep etti. Ara kararını açıklayan hâkim, Senanur Baş hakkındaki ev hapsi adli kontrolünü kaldırdı. Dosya kapsamında kimsenin adli kontrolü kalmadı. Tutuklu iki öğrenci serbest bırakıldı.