Amasra’ya 2 kilometre mesafeye kurulmak istenen termik santral projesinin ÇED sürecinde resmi görüş bildiren Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğünün, kaynak olarak yatırımcı şirketin servis ettiği verileri kullandığı anlaşıldı

Suç üstü yakalandılar

Amasra’ya 2 kilometre mesafeye kurulmak istenen termik santral projesinin ÇED sürecinde resmi görüş bildiren Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğünün, kaynak olarak yatırımcı şirketin servis ettiği verileri kullandığı anlaşıldı.

DOĞU EROĞLU

Bartın’ın Amasra ilçesine yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Tarlaağzı ve Gömü köyleri yakınına kurulması planlanan termik santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında görüşüne başvurulan kurumlardan Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğünün, projeyle ilgili sunduğu görüşte yararlandığı verileri termik santral yatırımcısı şirketten edindiği anlaşıldı. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın termik santral projesi hakkında olumlu görüş bildiren kurumlara tepki göstermesi üzerine yerel bir haber sitesine açıklamada bulunan Bartın Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir, santralın etkileriyle ilgili verileri Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden değil, doğrudan termik santral yatırımcısı şirket görevlilerinden aldığını ağzından kaçırdı. Demir’in, “Rakamları bize şirket görevlileri getirdi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü değil. Yani rakamların doğruluğu kesin değil” açıklaması hakkında TBMM’ye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi veren CHP’li Yalçınkaya, Demir hakkında işlem yapılıp yapılmayacağını sordu. ‘

RAKAMLARI BİZE ŞİRKET GETİRDİ’

CHP’li Yalçınkaya’nın termik santrala olur veren resmi kurumları eleştirmesinin ardından Bartın Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir’in yaptığı açıklamalar Amasra’yı karıştırdı. Bartın Times isimli haber sitesine açıklama yapan Demir’in, Halk Sağlığı Müdürlüğünün santrala ilişkin görüşünün HEMA A.Ş. görevlilerinin kendilerine servis ettiği veriler üzerinden hazırlandığını itiraf etmesi şaşkınlık yarattı. Demir, “Biz ‘termik santral zararlı değil’ demedik. Ölçümler belli bir rakamın üzerine çıktığında zararlıdır. Bize getirilen rakamlar bu çıtanın altındaydı. Rakamları bize şirket görevlileri getirdi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü değil. Yani rakamların doğruluğu kesin değil” açıklamasını yaptı. Bartın Halk Sağılığı Müdürlüğü, termik santralın ÇED süreci kapsamında 27 Şubat tarihinde yapılan ilk İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısına (İDK) olumlu görüş sunmuştu. Altında Demir’in de imzası bulunan “Müdürlüğümüzce mevzuatımız yönünden herhangi bir sakınca görülmemiştir” biçimindeki kurum görüşü santralın ÇED Raporunun nihai hale gelmesinde etkili olmuştu.

GÖREVİ İHMAL SORUŞTURULACAK MI?

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Demir’in itiraf niteliğindeki açıklaması üzerine CHP’li Yalçınkaya da yeniden harekete geçti. TBMM’ye iki ayrı soru önergesi sunan Yalçınkaya, Demir ve Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğünün diğer çalışanları hakkında “görevi ihmal” suçundan işlem yapılıp yapılmayacağını sordu. Yalçınkaya Sağlık Bakanlığına, “Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkililerinin, şirket tarafından bilinçli olarak yanlış yönlendirilmiş olabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınaysa muteber niteliği kalmayan rapora itibar edilip edilmeyeceğini, Bakanlığın şirketin servis ettiği verilere göre hazırlanan raporu dikkate alıp almayacağını sordu. KUTU: Santral için ÇED süreci nasıl işledi? HEMA A.Ş, daha önce iki defa geri çevrilen santral projesi için 2013’te Bakanlığa üçüncü defa başvurdu. İDK Toplantıları sonrasında, kamu kurumlarının görüşleri de dikkate alınarak santral için hazırlanan ÇED Raporu nihai hale gelerek askıya çıktı. Yurttaşların topladığı 42 bin itiraz dilekçesi 24 Haziran’da Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunuldu. Raporu ve itirazları değerlendirecek olan Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün önümüzdeki günlerde ÇED Raporu hakkında son kararı vermesi bekleniyor. Müdürlükten ÇED Olumlu kararı çıkması halinde şirket inşaat çalışmalarına başlayacak.