Körfez turuna çıkan Fransız lider Macron Cidde’de Suudi liderlerle bir araya geldi. Yemen’i bombalayan koalisyonun suç ortakları Ortadoğu’da işbirliğini artırma kararı aldı. Macron Arap ülkelerine tonlarca silah sattı.

Suçlular Cidde’de

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile başladığı Körfez turunun son durağı olarak dün Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulundu. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la Cidde kentinde bir araya gelen Macron, Lübnan'daki kriz ve İran'la durdurulan müzakereler de dahil olmak üzere bir dizi bölgesel konu başlıklarını görüştü.

Ancak Macron'un ziyareti başta insan hakları savunucuları olmak üzere Batı kamuoyunda da hoş karşılanmadı. ABD merkezli AP haber ajansı, konuya ilişkin haberinde "Macron, Riyad'ın sicilini göz ardı etti" yorumuna yer verirken Fransa merkezli AFP de "Kaşıkçı'nın gölgesi, Macron'un Suudi Veliaht Prensi ile görüşmesinde beliriyor" başlıklı bir haber yayımladı.


İSTİKRAR SAVUNMASI

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsuluğu'nda öldürüldüğü 2018'den bu yana Veliaht Prens Selman ile ilk kez Batılı bir liderin resmi görüşme yapması bölgedeki savaş suçlarını ve insan hakları ihlallerini de yeniden gündeme getirdi. Macron ise bu eleştirilere yanıt olarak "Körfez'de Riyad'ın dahil olmadığı bir çözümün imkansız olduğunu" savundu. Gazetecilere demeç veren Macron, "Körfez'deki en güçlü ülke olan Suudi Arabistan ile 'konuşmayacağız' dersek, Lübnan'a yardım edebileceğimizi ve Ortadoğu'da barış ve istikrarı koruyabileceğimizi kim bir saniye düşünebilir? Bu, hiçbir şeyi desteklediğim anlamına gelmiyor ancak ülkemiz ve bölgenin çıkarları için hareket ettiğimiz gözden kaçmamalı" ifadelerini kullandı. Macron, Suudi yönetimini Yemen'deki savaş nedeniyle eleştiren Lübnanlı bakan Georges Kardahi'nin istifasını da memnuniyetle karşıladığını belirtti.

SANA'YA YENİ SALDIRI

Macron, ziyaretine Körfez'deki krizlere çözüm arayışı gerekçesi gösterse de Fransa'nın desteklediği Arap Koalisyonu Yemen'i bombalamaya devam ediyor. Fransa'nın 2015'ten bu yana lojistik ve istihbarat desteği sağladığı Arap Koalisyonu, ülkenin en büyük kentlerinden biri olan ve Husilerin kontrolünde bulunan Sana'ya dün hava saldırısı düzenledi. Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, koalisyon güçlerinin Sana kentinde Husilerin askeri üslerini hedef aldığını belirtirken yerel kaynaklara göre ise, saldırılar sivil bölgelerde gerçekleşti. Saldırıda can kaybı olup olmadığı ise açıklanmadı.

SORUŞTURMAYA ENGEL

Yemen'de altı yıldır sayısız savaş suçu işleyenlerin ceza almasına dönük girişimler ise engelleniyor. İngiltere merkezli gazete The Guardian'ın 1 Aralık'ta yayımladığı raporda Riyad yönetiminin, Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında yürütülen Yemen'deki savaş suçları soruşturmasını raydan çıkarmak için kapsamlı bir şekilde lobi yaptığı vurgulanmıştı. Raporda, BM İnsan Hakları Konseyi'nin (UNHRC) ekim ayında söz konusu soruşturmanın uzatılması yönünde yaptığı oylamanın, 21'e 18 oyla reddedilmesinin Suudi yönetiminin konsey üyesi bazı ülkeler üzerinde kurduğu baskının sonucu olduğu belirtilmişti.
Raporun yayımlanmasının ardından aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, Silah Ticaretine Karşı Kampanya'nın da yer aldığı 60'a yakın uluslararası insan hakları kuruluşu, BM'yi soruşturmaları sürdürmeye çağırmıştı. Ortak açıklamada, "Yemen için yeni bir uluslararası hesap verebilirlik mekanizması kurmaya çağırıyoruz. Ülkedeki sivillerin halihazırda maruz kaldığı acılar, tüm faillerin savaş suçları ve insan hakları hukuku ihlallerinden sorumlu tutulacaklarına dair açık bir uyarıdır" denilmişti.

EN AĞIR İNSANLIK KRİZİ

Yemen'i bombalayan koalisyonda Suudilerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kuveyt, Bahreyn, Fas, Ürdün ve Mısır da yer alıyor. BM'ye göre Yemen'de dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. 100 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği ve 4 milyonu aşkın kişinin göç ettiği tahmin edilen savaşta, kolera başta olmak üzere farklı salgın hastalıklar baş gösterdi ve bugün Yemen halkının yüzde 80'i yardıma muhtaç. Londra merkezli çocuklara yardım kuruluşu Save the Children, yalnızca 2015 ile 2018 arasında 85 bin çocuğun "ciddi akut açlık" sebebiyle hayatını kaybettiğini rapor etmişti.

Yemen'i bombalayan koalisyonun parçası Fransa'nın Cumhurbaşkanı, "Körfez'de istikrar" mesajları verirken Yemen halkı saldırılarla, hastalıklarla, kıtlıklarla boğuşmaya devam ediyor.