Çözüm sürecindeki her şeyden hükümetin de haberi olduğunu söyleyen Demirtaş, “Suçsa, beraber yargılanmalıydık” dedi

‘Suçsa, beraber yargılanmalıydık!’

“Terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” suçlamaları nedeniyle Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde ikinci kez hâkim karşısına çıktı. Duruşmaya yeni HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve çok sayıda milletvekili ile yaklaşık 50 avukat katıldı.

142 yılla yargılanan Demirtaş, savunmasına duruşmaların kamuya açık yapılması gerektiğini belirterek başladı ve “Dava basın üzerinden hazırlanıyor. Basına bu kadar güveniliyorsa, keşke duruşma canlı yayınlansa. İktidar yargılamayı kamuoyundan gizlemeye çalışıyor” dedi.

‘Fidan neden ifadeye gitmedi?’
İktidarın yargıya ilişkin tavrını eleştiren Demirtaş, “Bu ülkenin Cumhurbaşkanı oğlunu, 17-25 Aralık’ta ifade vermeye göndermedi. Erdoğan ile Gül ayrı ayrı ‘Hakan Fidan’ı ifadeye ben göndermedim’ dediler. Hangi yargıya güvenmiyorlardı? Bizi göndermek istedikleri yargıya” diye konuştu.

FETÖ’nün ürettiği delillerle yargılandıklarını söyleyen Demirtaş, “Dinleme yapanların tamamı FETÖ’den, usulsüz delil üretmekten tutuklu” dedi. Demirtaş şöyle devam etti: “Dokunulmazlığım varken bu dinlenmelerin yapılması yasalara aykırıdır. O dinlemeleri yapanların amacı çözüm sürecini bitirmekti. Ve Cemaat sürecin altını oydu. Elinizde cemaat ürünü olmayan delil yok. Baştan savma bir çalışma söz konusu.”

Çözüm süreci
“İddianamede çözüm sürecinin hiç gözetilmemiş” diyen Demirtaş, çözüm sürecinin içinde AKP yetkilileri, bakanlar olduğunu, yargılama olacaksa herkesin yargılanması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Suçlama devam edecekse hep birlikte yargılanmamız gerekirdi. Ama bu yapılmayacaksa Selahattin Demirtaş’ın günahı ne?” diye sordu, “Çözüm sürecinde Kandil’e kafamızın estiği gibi gitmiyorduk. Giderken de gelirken de hükümet yetkilileriyle irtibattaydık” ifadeleriyle sözlerini sürdürdü.

‘Koordineli operasyon’
Tutuklanmalarının siyasi bir operasyon olduğunu söyleyen Demirtaş, “Altı ilin başsavcısı ne ilginçtir aynı anda vekil arkadaşımızın evinin basılmasına karar vermiştir. Bunu kim koordine etti? Yargı bunu koordine edemez, bunu siyasi irade koordine etti, bize siyasi operasyonlar yapılıyor dememiz bundandır hamasetten değildir” diye konuştu. Demirtaş şöyle devam etti: “İsteniyor ki bize her şey yapılsın, bize her türlü ayırımcılık uygulansın ama biz sesimizi çıkarmayalım. Biz kimiz; biz 6 milyon oy almış 15 milyona tekabül eden bir partiyiz, bu ülkenin asli unsurlarıyız, bu ülkenin sahipleriyiz, paryası değiliz.”

Kobane eylemleri
6-8 Ekim Kobane eylemlerine değinen Demirtaş şöyle devam etti: “Yasin Börü’nün vahşice katledilmesi bir barbarlıktı, bunu yapanlar insanlıktan nasibini almamıştır.”