Sudan Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad bin Avf, kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nin yeni başkanı oldu. Yardımcılığına ise Orgeneral Kemal Abdulmaruf getirildi. NE OLMUŞTU? Sudan’da yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi, gelişmelere ilişkin daha önce açıklama yapmış, açıklamada, “İktidarı seçilen hükümete devredeceğiz. Göstericiler için geldik […]

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı görevinden ayrıldı

Sudan Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad bin Avf, kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nin yeni başkanı oldu. Yardımcılığına ise Orgeneral Kemal Abdulmaruf getirildi.

NE OLMUŞTU?

Sudan’da yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi, gelişmelere ilişkin daha önce açıklama yapmış, açıklamada, “İktidarı seçilen hükümete devredeceğiz. Göstericiler için geldik ve kaosun çıkmasına izin vermeyeceğiz. Ülkeyi krizden çıkarmak için diyalog başlatacağız” ifadeleri kullanılmıştı.

“Halk, iktidarın tarafımızca devralınmasını talep etti” denilen açıklamada, “İktidar için biz koşmadık, Beşir’in partisinin bir parçası değiliz” ifadeleri yer almıştı.

Sudan’da ekmek zammına ve kötü yönetime karşı 4 aydır süren protestolar Ömer el Beşir iktidarını devirdi. Ordunun müdahalesi ile süreç askeri darbeyle sonuçlandı. Beşir tutuklandı.

Yüksek Askeri Konseyin yönetime el koyduğu, 3 aylık OHAL ve ateşkes ilan edildiği, konseyin 2 yıl görevde kalacağı açıklandı.

Sudan’da halk hareketinin lider örgütü olan Sudan Meslekler Birliği ile Sudan Komünist Partisi ise halka sokağı terk etmeme çağrıları yaptı.