Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmalar sürerken ABD tarafından yapılan 24 saatlik ateşkes çağrısı kabul edildi.

Kaynak: İHA
Sudan'da 24 saatlik ateşkes

Sudan'da ordu ile (HDK) arasında çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda dün Amerikan diplomatik konvoyuna ateş açılmıştı. Bunun üzerine ABD tarafından yapılan 24 saatlik ateşkes teklifini iki taraf da kabul etti. 

Sudan'da Ordu Generali Shams El Din Kabbashi, ateşkesin yerel saatle 18.00'de başlayacağını ve kararlaştırılan 24 saati aşmayacağını söyledi.

HDKlideri General Mohamed Hamdan Dagalo da, HDK'nin sivillerin güvenli geçişini ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi onayladığını söyledi.

ABD KONVOYUNA SALDIRI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmalar sırasında dün Amerikan diplomatik konvoyuna ateş açıldığını bildirmişti. Blinken, "Bu eylem pervasızcaydı, sorumsuzcaydı" demişti.

NE OLMUŞTU?

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes de Sudan'daki çatışmalarda can kaybının 185'e ulaştığını, 1800'den fazla sivil ve askerin de yaralandığını duyurmuştu.