Askeri cuntanın yönetimi altındaki Sudan’da ordu ile paramiliter RSF arasında çatışmalar başladı. Ülkenin kanlı bir iç savaşa sürüklenmesinden endişe ediliyor.

Sudan iç savaş yolunda
RSF milisleri Hartum havalimanını işgal etti.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzeydoğu Afrika ülkesi Sudan’da ordu ile paramiliter güçler arasında günlerdir süren gerginliğin ardından çatışmalar başladı. Gün içinde Başkent Hartum’da başkanlık sarayından, ordu karargâhından, Savunma Bakanlığı’ndan ve Hartum Uluslararsı Havalimanı’ndan silah ve patlama sesleri ile dumanlar yükseldi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ordu askerlerinin sokaklarda ateş açtığı, zırhlı araçların yerleşim yerlerinde ilerlediği havalimanındaki yolcuların çatışmalar sebebiyle güvenli yerlere sığındığı görüldü.

KARŞILIKLI İDDİALAR

Başında Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan bulunan Sudan ordusu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında dün sabah saatlerinde başlayan çatışmaların olası bir darbe teşebbüsünden kaynaklandığı iddia edildi. Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Nabil Abdallah yaptığı açıklamada, "Hızlı Destek Kuvvetleri, Hartum'da ve başka noktalardaki ordu kamplarına saldırdı. Çatışmalar devam ediyor ve ordu ülkeyi korumak için görevini yapıyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca ordudan yapılan açıklamada RSF’ye hava operasyonu düzenlendiği belirtildi.

RSF’den yapılan açıklamada ise Hartum'un güneyinde bulunan Soba’daki kamplarının ordu tarafından saldırıya uğradığı belirtilerek “Ordu her türlü hafif ve ağır silah ile bir ‘temizlik’ saldırısı başlattı” denildi. RSF, Hartum, Merowe ve El-Obeid şehirlerindeki havalimanlarını ele geçirdiğini ve başkentteki başkanlık sarayında “tam kontrolü” sağladıklarını açıkladı.

Sudan Genel İstihbarat Servisi ise başkanlık sarayının ve diğer noktaların geçirildiği iddiasını yalanladı.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada “durum normale dönünceye kadar vatandaşların evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde seyahatten kaçınmaları” tavsiye edildi. 

***

İktidar kavgası yaşanıyor

Sudan’da ülkeyi yaklaşık 30 yıl boyunca yöneten diktatör Ömer el-Beşir’in 11 Nisan 2019'da halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası cunta yönetime el koydu. Halkın tepkileri sonrası ordu yönetimi sivillerle paylaşmak zorunda kaldı. 2021 Ekim’de ise Orgeneral Abdelfettah el-Burhan liderliğindeki ordu yönetimi yeniden ele geçirdi. El-Burhan RSF'nin orduya katılmasını isterken Dagalo buna karşı çıkıyor.