Nisan ortasından bu yana iç savaşın sürdüğü Sudan'da ordu, temmuzda askıya aldığı Suudi Arabistan-ABD arabuluculuğundaki barış görüşmelerine dönme kararı aldı.

Kaynak: AA
Sudan ordusu, aylar sonra Cidde'deki barış müzakerelerine dönüyor

Nisan ortasından bu yana iç savaşın sürdüğü Sudan'da ordu, temmuzda askıya aldığı Suudi Arabistan-ABD arabuluculuğundaki barış görüşmelerine dönme kararı aldı.

Sudan Ordu Komutanı Yardımcısı Orgeneral Şemseddin el-Kebbaşi, yaptığı açıklamada, ordunun, arabuluculardan gelen davet üzerine perşembe günü Suudi Arabistan'ın Cidde kentine heyet göndereceğini ve müzakerelerin süreceğini belirtti.

Görüşmelerin savaş bölgelerine yardım ulaştırılması da dahil olmak üzere insani konularla başlayacağını ifade eden Kebbaşi, ateşkesin ikinci aşamada tartışılacağını son merhalede ise savaşı sonlandırmaya çalışmanın siyasi yollarının görüşüleceğini kaydetti.

Müzakerelerde, Sudan'da kalıcı ateşkesin ve kapsayıcı diyaloğun sağlanması hedefleniyor.

CİDDE BİLDİRGESİ

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmaların durması için Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucunda 11 Mayıs'ta "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı.

ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler yoluyla imza altına alınan bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilerek, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğu vurgulanmıştı.

Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ağustosta, yardımcısı Kebbaşi ise 21 Ekim'de başkentteki ordu genel komutanlığı ve genelkurmay karargahından ayrılarak adeta geçici başkent konumundaki doğudaki Port Sudan'a gelmişti.

NE OLMUŞTU?

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da 15 Nisan'da ordu ve HDK arasında çatışmalar başlamıştı.

Sudan İnsan Hakları Gözlemevine (SOHR) göre, 15 Nisan'da başlayan ve tüm şiddetiyle süren çatışmalarda, yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti, 25 milyon Sudanlı insani yardıma muhtaç hale geldi ve 5,4 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül'de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle paramiliter HDK'yi feshetme kararı almıştı.

Burhan, uluslararası topluma, orduyla nisan ortasından beri çatışan HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.

Bölgesel ve uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı ihlal suçlamaları ve öne sürülen şartlarda anlaşması nedeniyle şu ana kadar başarısız olmuştu.

Sudan ordusu, HDK'nin, başkent Hartum'da sivil yerleşim yerleri ve kamu tesislerini boşaltmadığı, tekrarlayan ihlalleri gerekçe göstererek temmuz ayında Cidde'deki görüşmelerden çekilmişti.