Sudan’ı 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten devlet başkanı Ömer El Beşir’in 4 ay süren kitlesel protestolar sonucu ordu tarafından görevden alınması protestoları sonlandırmadı. Dün de binlerce kişi yönetime el koyan Yüksek Askeri Konsey’in iki yıl sürecek askeri yönetim planına meydan okuyarak sokağa çıkma yasağını deldi. El Beşir’in gitmesinin yetmediğini ifade eden protestocular bir an […]

Sudanlılar yasak tanımıyor: Yeni hırsız istemiyor

Sudan’ı 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten devlet başkanı Ömer El Beşir’in 4 ay süren kitlesel protestolar sonucu ordu tarafından görevden alınması protestoları sonlandırmadı. Dün de binlerce kişi yönetime el koyan Yüksek Askeri Konsey’in iki yıl sürecek askeri yönetim planına meydan okuyarak sokağa çıkma yasağını deldi.

El Beşir’in gitmesinin yetmediğini ifade eden protestocular bir an önce sivil yönetime geçilmesi talebiyle oturma eylemini sürdürdü. Askeri Konsey “İktidarda kalma niyetimiz yok” açıklaması yapsa da Sudan muhalefeti, “Açıklamalar, alaycı bir tiyatroyu andırıyor. Ordunun icraatlarını kararlılıkla reddediyoruz” dedi.

Göstericiler aynı zamanda, Savunma Bakanı Avad bin Avf’ın Yüksek Askeri Konsey’in başkanı sıfatıyla ülkeyi iki yıl boyunca yönetecek olmasına da tepki gösterdi. Beşir’in yönetiminin devamı olarak görülen bu karar, “Bir hırsızı devirdiler ve bir hırsız getirdiler” sloganıyla protesto edildi.

Askeri Konsey’den geri adım

Protestoların askeri yönetime yönelmesi üzerine açıklama yapan Askeri Geçiş Konseyi Üyesi Orgeneral Ömer Zeynelabidin “İktidarda kalma derdimiz yok. Halk, iktidarın tarafımızca devralınmasını talep etti. İktidar için biz koşmadık, Beşir’in partisinin bir parçası değiliz. 2 yıllık geçiş süreci kısalabilir” dedi.

Muhalefetle ve göstericilerle görüşeceklerini kaydeden Zeynelabidin, “Meydanlara ineceğiz. Protesto eden göstericilerle oturup, görüşlerini almak istiyoruz. Savunma bakanının silahlı kuvvetlerden olacağını, içişleri bakanını ise konseyin belirleyeceğini ifade eden Zeynelabidin, “Darbeci değiliz, halka ihanet etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ülke yönetimine el koyan Askeri Konsey tarafından önceki gün yapılan açıklamada, iki yıl boyunca ülkeyi yönetecekleri ve üç ay boyunca olağanüstü hal ilan edileceği belirtilmişti.

parodi gibi AÇIKLAMALAR

Protestolarda en başından beni öne çıkan Sudan Meslek Odaları (SPA) ise “Askeri Geçiş Konseyi’nin yetkilendirdiği Siyasi Komite’nin basın toplantısında yapılan açıklamaları reddediyoruz. Yönetimin teslim tarzı alaycı bir tiyatroyu andırıyor. Ordunun icraatlarını kararlılıkla reddettiğimizi teyit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Dünya’dan sivil hükümet çağrısı

Sudan’daki gelişmeler uluslararası toplum tarafından da yakından takip ediliyor. Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği olmak üzere birçok ülke ve uluslararası kuruluşlar, sürecin barışçıl bir şekilde yürütülmesi çağrısında bulundu. ABD yönetimi, barışçıl ve demokratik Sudan’ı desteklediğini belirterek, geçiş otoritesini, yönetimde sivil katılımına izin vermeye çağırdı. Afrika Birliği, Sudan’ın karşılaştığı zorluklara uygun cevabın ordunun yönetimi devralması olmadığını vurguladı. AB, halkın değişim talebini askeri konseyin karşılayamayacağı belirtilerek, yönetimin sivil hükümete devredilmesi çağrısı yaptı. BM ise Sudan’da askerin yönetime el koymasının ardından getirilen OHAL’in kaldırılması ve Sudanlıların anayasal haklarının korunması için orduya acil çağrıda bulundu.