Venezuela’ya yasadışı yollardan girmeye çalışırken operasyonla öldürülen sekiz kişilik bir silahlı grubun ülkede siyasi liderlere suikast hedeflediği ortaya çıktı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, paralı askerlerin planlarının suya düşürüldüğünü duyurarak Kolombiya’yı işaret etti. Kolombiya suçlamaları yalanlarken Rusya ve Küba’dan kınama mesajları geldi

Suikast girişimi

Dış Haberler Servisi

Venezuela’ya deniz yoluyla sızmaya çalışan sekiz kişilik silahlı grubun öldürülmesine ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Bolivarcı hükümet, söz konusu paralı askerlerin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya suikast için gönderildiğini ve Kolombiya yönetimiyle ilişkileri olduğunu açıkladı.

‘KANITLAR VAR’

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas’ın kuzeyindeki La Guaira limanından ülkeye sızmaya çalışan ağır silahlı paralı askerlerin kendisine suikast hazırladığını söyledi. Maduro, “ABD ile Kolombiya hükümetlerinin finansmanı ve desteğiyle Kolombiya topraklarında eğitim alan paralı askerler ve teröristler, deniz yoluyla sızma girişiminde bulundu. Bu grubun Kolombiya topraklarında hazırlandığına dair tüm kanıtlara, tanık beyanlarına ve görüntülere sahibiz” açıklaması yaptı.
Venezuela Komünist Partisi (PCV) de saldırının “ABD ve Avrupa emperyalizminin Venezuela’ya karşı yürüttüğü geleneksel olmayan ve çok yönlü savaşın bir parçası” olduğunu söyledi. Konuya dair yaptığı açıklamada PCV, olayın, Kolombiya’nın bölgedeki istikrarı bozma girişimlerine alet olmayı sürdürdüğüne dair bir işaret olduğunun altını çizdi.

KOLOMBİYA YALANLADI

Kolombiya’nın ABD yanlısı Ivan Duque hükümeti, Venezuela’ya deniz yoluyla sızma girişimine dahil olmadıklarını savundu. Kolombiya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, ülkemizi istikrar bozucu faaliyetler yürütmekle suçlayan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun dikta yönetimi tarafından ortaya atılan iddiaları hükümet adına reddetmektedir” denildi.

İKİ ÜLKEDEN TEPKİ

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, “Silahlı paralı askerlerin Venezuela’ya sızma girişimini şiddetle kınıyoruz. Saldırganlığa ve pandemiye karşı mücadele eden Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya ve Bolivar ve Chavista halkının yurttaş-asker birliğine dayanışmamızı ve desteğimizi sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

Rusya’nın Caracas Büyükelçisi Sergey Melik-Bagdasarov, “Venezuela sınırında bulunan bölgelerdeki özel askeri eğitim kamplarında eski Venezuelalı görevlilerin, kaçakların da 10 bin dolar karşılığında dahil olduğu militanların eğitildiği büyük ölçüde biliniyor” diyerek suikast girişimini kınadıklarını açıkladı.