İstanbul eski emniyet müdürü Şükrü Balcı’nın oğlu Ertuğrul Balcı, bar girişinde tartıştığı güvenlik görevlisini silahla vurdu. Balcı tutuklanırken...

İstanbul eski emniyet müdürü Şükrü Balcı’nın oğlu Ertuğrul Balcı, bar girişinde tartıştığı güvenlik görevlisini silahla vurdu. Balcı tutuklanırken, 26 yaşındaki Necmi Akın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. İstanbul’un eski emniyet müdürlerinden Şükrü Balcı’nın oğlu Ertuğrul Balcı (48), Galatasaray’ın şampiyon olduğu gün evinde çok miktarda alkol alarak kutlama yaptı. Daha sonra Gayrettepe’deki bir eğlence yerine gelen Balcı’yı alkollü ve silahlı olduğu için güvenlik görevlileri içeri almadı Sinirlenen ve tartışmaya başlayan Balcı, sakinleştirilmeye çalışıldı. Sakinleştiği ve içeri girmekten vazgeçtiği sanılan Balcı, geri dönerek silahıyla üç el ateş etti. Kurşunlardan biri koruma görevlisi Necmi Akın’ın başını sıyırırken bir diğeri karnına ve üçüncüsü ise omuzundan sekerek başına saplandı. Zanlı Ertuğrul Balcı olay yerinde silahıyla yakalandı ve tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu. Zanlının gözaltına alındığında 1.90 promil alkollü çıktığı ve kullandığı silahın ruhsatsız olduğu belirlendi.

ŞÜKRÜ BALCI KİMDİR?

İstanbul eski emniyet müdürü Şükrü Balcı 12 Mart döneminde siyasi şube müdürlüğü yaptı. ABD’de “uluslararası polis akademisi” mezunu olan Balcı’nın, polis teşkilatında rüşveti organize hale getiren kişi olduğu ileri sürüldü ve yargılandı. 1978’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptı. 1983’te Amerika’ya askeri ataşe olarak gönderildi. 1984’te mükiye müfettişlerinin raporu üzerine  Fahrettin Aslan, Hüseyin Cevahiroğlu ve  Dündar Kılıç gibi yeraltı dünyasının tanınmış adlarıyla, azınlıklardan haraç alınmasını organize ettiği için yargılandı. Aralarında Mehmet Ağar’ın da bulunduğu lehte tanıkların ifadeleriyle beraat etti. 15 ocak 1984’de zamanın Adalet Bakanı, Meclis’te verilen  soru önergesine verdiği yanıtta, ‘Şükrü Balcı hakkında 2 adli, biri idari görevle ilgili 3 ayrı eylem nedeniyle soruşturmalara başlandığını’ söyledi. Balcı Mayıs 1993’te Amerika’da, emniyete göre kalp krizinden, diğer kaynaklara göre ise bir kamyon kazasında şüpheli biçimde öldü. Uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin 70’lerde devlet eliyle yapılan uyuşturucu kaçakçılığının başında Şükrü Balcı’nın olduğunu ileri sürmüştü. İstanbul Polis Eğitim Merkezi’nin ismi ise 30 Mart 1995 tarihli Bakan kararı ile Şükrü Balcı Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak değiştirildi.