Erdoğan bazı valiliklere, müftülüklere atama yaptı. En dikkat çeken atama ise Emniyet’te oldu. Soylu tarafından hakkında rapor hazırlatılan Ayyıldız Emniyet Müdürü oldu.

Süleyman Soylu hakkında rapor hazırlatmıştı: Ayyıldız, Emniyet Müdürü
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni emniyet müdürü ve üç kente vali atadı. Ayrıca 12 ilin müftüsünü değiştirdi, Savunma Sanayii Başkanlığına, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığına ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) üyeliklerine yeni atamalar yaptı. Kararlar dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Atamalar içinde en dikkat çekeni ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne getirilen Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız oldu. Ayyıldız’ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile gerilim yaşadığı iddia edilmişti.

T24 Yazarı Tolga Şardan geçen günlerde Soylu’nun ekibinin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hakkında rapor hazırlattığını yazmıştı. Şardan yazısında Yerlikaya’nın yanı sıra 3 vali hakkında da rapor hazırlatıldığını iddia etmişti. Şardan şunları yazmıştı: “Ankara Emniyeti’nce yürütülen veri analiz çalışmaları çerçevesinde hazırlanan raporlardaki savcılık incelemesi sırasında 'gariplikler' tespit edildi. Ali Yerlikaya, iltisak soruşturması kapsamına alınmıştı. Soylu, bu durumu ortaya koyarak İstanbul özelinde siyasi ve bakanlık sorumluluğunda olan çalışmalarını yürütmeyi amaçladı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Hesabı bozan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı oldu. Raporda, halen görev başında olan üç vali daha var. Erzurum Valisi Okay Memiş, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ve Çankırı Valisi Abdullah Ayaz bu isimler. Onlar hakkında da Yerlikaya’da olduğu gibi sıkıntılı veri analizi yapılmış görülüyor."

CEMAATLERLE İÇ İÇE

Ayrıca Ayyıldız şu an çok yaygın olan konser yasağı uygulamasını başlatan ilk isim olmuştu. Cemaatlerin yoğun baskısının ardından geçen yıl Eskişehir’de Anadolu Fest’in gerçekleşeceği tarihte kentteki tüm etkinlikleri yasaklamıştı. Ardından İslamcılar Ayyıldız’a destek açıklamaları yapmıştı. Ayyıldız’ın İsmailağa Cemaati’ne Hicret Derneği Mahmut Efendi Külliyesi'ne ziyarette bulunduğu ortaya çıkmıştı. Ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, "Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız Hicret Derneği Mahmut Efendi Külliyesi'ne ziyarette bulundu. Başta Eskişehir vekilimiz Sayın Hüseyin Kürşat Ahıskalı hocamız ve istişaret heyetimiz kendisine teşekkür eder" ifadeleri kullanılmıştı.

Hatay Valiliği'ne Mustafa Masatlı (önceden Amasya Valisi), Gaziantep Valiliği'ne Kemal Çeber (önceden Rize Valisi) ve Adıyaman Valiliği'ne Osman Varol (önceden Ağrı Valisi) atandı.

Hüseyin Avşar, Hakan Karataş, İhsan Kaya, Gökhan Uçar ve Mustafa Murat Şeker Savunma Sanayi Başkan Yardımcıları, Çiğdem Uçar ve Şeref Safa TMSF üyesi, Derya Örs de Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı oldu.

Erdoğan, müftülüklerde de değişikliğe gitti. Bolu’ya Hüseyin Demirtaş’ı, Kütahya’ya İrfan Açık’ı, Iğdır’a Zahit Demirel’i, Ardahan’a Adem Karadeniz’i, Denizli’ye Abdullah Pamuklu’yu, Tokat’a Esat Yapıcı’yı, Manisa’ya Şükrü Kabukçu’yu, Çanakkale’ye Mustafa Bilgiç’i, Kastamonu’ya Bekir Derin’i, Siirt’e Şakir Pinal’ı, Mardin’e Enver Türkmen’i ve Burdur’a Ali Hayri Çelik’i atadı.