Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin, Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Alanı...

CAN BURSALI

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin, Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Alanı projesi ile ilgili olarak açtığı dava 11 Haziran’da sonuçlandı. Sulukule Yenileme Alanı projesi İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle oybirliğiyle iptal edildi. Mahkemenin iptal kararının ardından Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, 10 Aralık 2007 tarihinde Fatih Belediyesi tarafından onaylanan  projeyle ilgili olarak defalarca yürütmeyi durdurma kararına ilişkin dava açıldığı, ancak her defasında çeşitli kanun boşluklarından faydalanılarak açılan davaların iptal edildiği belirtildi.

İLGİLİ KURUMLARA ÇAĞRI YAPILDI
Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı, “Başta Bakanlar Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fatih Belediyesi, TOKİ olmak üzere bütün yetkili ve ilgilileri, bu tarih ve kültür katliamı uygulamalarında yeni mağduriyetlere de neden olmamak üzere yargı kararının gereklerini daha fazla gecikmeksizin yerine getirmeleri istiyoruz” diye konuştu.

Mimarlar Odası Hukuk Bürosu’ndan Can Atalay ise, “Yaşam alanlarından zorla uzaklaştırılan Sulukule’nin gerçek sahipleri ile yeni yapılan evlerin sahiplerinin daha fazla mağdur edilmemesi için bölgedeki bütün inşai faaliyetler durdurulmalıdır” dedi.

Sulukule yıkılmadan önce mahalle sakinlerinden olan Musa Hallaç ise, “Projeye onay veren kurumlardan bir kuruş dahi yardım alamadım. Mahallem yıkılmadan önce kendi evimin sahibiydim, şimdi kirada oturuyorum” diyerek mağduriyetini anlattı. Basın toplantısında, Sulukule projesinin bir benzerinin de Balat ve Ayvansaray’da uygulanma planlarının olduğunu ancak Sulukule’de yaşananların emsal teşkil edeceğine değinilerek, oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesi çağrısında bulunuldu. Aksi takdirde 5366 sayılı kanunla bütün ülkenin şantiyeye dönüşüp toplumda büyük gerilimlere yol açabileceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?
Sulukule'de Mayıs 2009’da çevik kuvvet zoruyla 900 ailenin  evi  yıkılmıştı. Yapılan yeni binaların, Fatih Belediyesi tarafından iktidara yakın kesimlere satıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Arkeologlar bölgede çalışma yapmış ve binlerce yıllık kültür mirası açığa çıkarılmıştı.