Başbakan Erdoğan'ın Akaretler Sıraevleri'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada Sulukule'de yaşayanları kasdederek "Biz, Eminönü'nü Fatih'in içine.

MERVE AKGÜL

Başbakan Erdoğan'ın Akaretler Sıraevleri'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada Sulukule'de yaşayanları kasdederek "Biz, Eminönü'nü Fatih'in içine katarak daha güçlü ve tarihi eserleriyle bütünleşen bir Fatih meydana getireceğiz. Böylece Fatih ilçesi içindeki bazı ucubelerden de kurtulmak suretiyle..." sözleri Sulukule Platformu'ndan tepki aldı.

Yeni bir karar alarak İstanbul'daki özel tarihi eserlerin birçoğunu otele çevireceklerini ifade eden Erdoğan'ın "Mesela Sulukule projesi var. Bunun hakkında konuşanlar daha bir kere gidip Sulukule'yi görmüş değildir. Sulukule'yi o ucube halinden kurtarıp, modern, çağdaş, tarihi caddelerle donanmış bir yer haline getirdiğiniz için size teşekkür ederiz' diyeceksiniz" sözlerine tepki gösteren Sulukule Plaformu'ndan Hacer Foggo, Erdoğan'ın bölgeye dahi gelmediğini söyleyerek, rantçıların çıkarlarına göre projeleştirildiğini ifade etti.

Tarihi dokunun korunması, Sulukule kültürünün yaşaması ve insanlarının evlerinden olmamaları için iki yıldır çalışma yaptıklarını dile getiren Hacer Foggo, "Ucube demek, korkunç, canavar gibi bir anlam taşıyor. Biz 2 yıldır bu bölgedeyiz, ordaki sorunları biliyoruz. Bu insanlar yerlerinden edilerek sadece zenginlere hitab eden 'çağdaş ve modern' bir yer yapılacak. Erdoğan proje hakkında bilgisiz, zaten kendisi bölgeye hiç gelmedi. Projenin mimarı bile 1 kez geldi. 100 aile sokakta kalacak. Bu insanların aylık ortalama gelirleri 300 YTL'nin altında. Haliyle oradan ne ev alabilecekler ne de kendilerine verilenle bir düzen kurabilecekler. İnsanlar yerlerinden edilerek Sulukule 'modern bir görünüme' kavuşacak!" dedi.