Sulukule Platformu, yaşadıkları yeri terk etmemek ve rantçılara karşı çıkmak için mail atma kampanyası başlattı

Tarihi miraslarını korumak amacıyla bir dizi etkinlik yaparak seslerini duyurmaya çalışan Roman halkının dünyadaki en eski yerleşik topluluklarından biri olan Sulukuleliler, yaşadıkları yeri terk etmeye zorlanıyor. Konuyla ilgili çağrı yapan Sulukule Platformu, projeye karşı itirazların dikkate alınması için Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, Kültür ve Turizm Bakanı'na, İstanbul Belediye Başkanı'na, Fatih Belediye Başkanı'na mail atma kampanyası başlattı.

Bizans İmparatorluğu döneminde, n. yüzyılda Hindistan'dan İstanbul'a gelen, buradan dünyanın çeşitli yerlerine yayılan ve 1452'de Türkler'in İstanbul'u almasının ardından Fatih Sultan Mehmed'in iskan politikası gereği bugünkü yerleşim alanları olan, Tarihi Yarımada içindeki, Bizans karasurları-nın hemen yanında bulunan Sulukule'ye, Ayvansaray'a yerleşen Romanlar, göçe zorlanıyor.

Yüzyıllardır Romanlar için hac merkezi haline gelen Sulukule, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'kentsel yenileme' adıyla hazırladığı ve son aşamasına getirdiği projeyle boşaltılıyor. Bir yıla yakın bir zamandır, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, siyasi partilerle tarihi semtlerinden ayrılmamak için etkinlikler, çalışmalar gerçekleştiren Romanlar, belediyeyi halkın taleplerini dikkate almamakla suçlayıp, sunulan alternatif çözümlere de kulak tıkadığını öne sürüyor.

Kentsel yenileme projesinin 1000 yıldır yaşadıkları mahallelerinden çıkartılıp şehrin 40 kilometre dışında sürgün edilmesi anlamına geldiğini bilen Sulukule Romanları, kültürlerinin yok olmaması için acil destek çağrısı yapıyor.

Sulukule Platformu, sürgün edilerek ödeyemeyecekleri borçların altına sokulacak Romanların kültürlerini kaybedeceklerini belirttiği açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Sulukule Kentsel Yenileme Projesi, katılımcı bir proje değildir. Somut Olmayan Kültürel Miras Söz-leşmesi'nin (The Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage) hükümlerine aykırıdır. Proje, Dünya Miras Listesi'ndeki İstanbul Tarihi Yarımadası karasurlarının tampon bölgesinde bulunan bir alanda uygulanmaya çalışılırken, Vienna Memorandum ve Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage hükümleri dikkate alınmıyor. Sulukule Romanlarının sürgününe engel olmak için Dünya Miras Listesi'ndeki İstanbul'un tarihsel ve kültürel değerlerinin korunması için projeye karşı itirazınızı yetkililere iletmenizi istiyoruz."

UFUK KOŞAR