AKP’nin komşularla gerginlik politikası seçmen nezdinde karşılık görmedi. Metropoll Araştırma’nın anketine göre halkın yüzde 51,5’i Ankara ile Atina arasındaki gerginliği seçim odaklı gündem olarak görüyor.

Suni gündeme halk ikna değil
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Tabanda desteğini yitiren iktidarın milliyetçi oyları konsolide etmek adına komşu ülkelerle yarattığı suni gerilim artık işe yaramıyor. Kamuoyu yoklamaları, ‘terörle mücadele, dış tehdit’ gibi söylemler öne sürülerek halkın desteğini alma çabalarının sonuç getirmediğini ortaya koydu. Son bir haftada gerçekleşen iki kamuoyu araştırması iktidar ve onun başta medya olmak üzere elinde bulundurduğu her türlü aparata rağmen suni düşmanlık yaratamadığı halkı eskisi gibi ikna edemediğini gösterdi. Hem Suriye’ye yönelik operasyonlara hem de Yunanistan ile tırmandırılan gerilime ilişkin araştırmalar bu konuda önemli veriler ortaya koyuyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında gemi ve uçakların taciz edilmesi, karşılıklı tehditler ile tırmandırılan gerilim sürerken MetroPOLL konuyla ilgili yaptığı bir anketin sonuçlarını paylaştı. Ankete katılanların yüzde yarısından fazlası Türkiye’yle Yunanistan arasındaki gerginliği seçimlerin yaklaşmasıyla oluşturulan bir gündem olarak değerlendiriyor.

YARIDAN FAZLASI AKP’YE İNANMIYOR

MetroPOLL anketine katılanlara, “Yunanistan ve Türkiye arasında son bir aydır süren gerginlik sizce seçime yönelik bir gündem yaratma çabası mıdır” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 51,5’i bunun bir seçim gündemi olduğunu kaydederken ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 26,2, haberi olmayanların oranıysa yüzde 18,6 olarak kaydedildi. Fikir belirtmeyenlerse yüzde 3,7 oranında. Gerginliği ‘seçim gündemi’ olarak değerlendiren AKP’lilerin oranı yüzde 36,2 olurken, bu oran MHP’lilerde yüzde 37,9 olarak kaydedildi. HDP seçmenlerinin yüzde 66,5’i de karşılıklı restleşmelerin bir seçim gündemi olduğunu söyledi.

suni-gundeme-halk-ikna-degil-1063975-1.

Geçtiğimiz hafta paylaşılan Kadir Has Üniversitesi’nin “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2022 yılı sonuçlarından da dikkat çeken sonuçlar ortaya çıkmıştı. Bu araştırmada “Sizce son dönemde Türkiye’nin dış politikasında karşılaştığı en önemli sorun hangisidir?” sorusuna, katılımcıların yüzde 14,7’si “sınır ötesi terörle mücadele” yanıtını verdi. 2017’de katılımcıların yüzde 44,2’si “sınır ötesi terörle mücadele” yanıtını verirken, 2021 yılında katılımcıların yüzde 23,5’i “sınır ötesi terörle mücadele” yanıtını verdi. Son araştırmada gerçekleşen yaklaşık otuz puanlık düşüş, ‘terörle mücadele’ söyleminin halkı ikna edemediğini ortaya koyuyor.