Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında eski Bakan çocukları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ve işadamı Rıza Sarraf'ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi

Şüphesiz hırsızdılar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında Rıza Sarraf ve bakan çocuklarının da aralarında olduğu 53 kişi hakkında 'suç unsuru oluşmadı' diyerek takipsizlik kararı verdi.
Hükümet polisin yetkilerini 'somut delil' kavramını 'makul şüphe' ile değiştirerek genişletmeye çalışırken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul merkezli 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında, işadamı Rıza Sarraf, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ve Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararın gerekçeleri arasında 'usulsüz delil toplanması', 'suç unsurunun oluşmaması', 'örgüte rastlanmaması' gösterildi.


ASLAN'IN DOSYASI AYRILDI
Başsavcılık, aynı kapsamda soruşturulan eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'a ilişkin de 'dosyasının ayrılması' kararı verdi. Dosyası, 'Yardım Toplama Kanunu'na muhalefet' suçundan yürütülmek üzere başka bir esasa kaydedilen Aslan hakkında diğer suçlardan ise takipsizlik hükmü kuruldu. Savcılık, 65 sayfalık kararında, Süleyman Aslan'ın evindeki ayakkabı kutularının içinde bulunduğu iddia edilen 4,5 milyon dolar dışındaki eşya ve paraların sahiplerine iadesine, 4,5 milyon doların ise İstanbul Valiliği'ne gönderilmesine karar verdi.

FEZLEKELER HASIRALTI EDİLDİ
Savcı Celal Kara'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Barış Güler, Kaan Çağlayan, Rıza Sarraf ve evindeki ayakkabı kutularından 4.5 milyon dolar çıkan Süleyman Aslan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi tutuklanmıştı. Soruşturmada adı geçen dört eski bakan Çağlayan, Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış'a dair fezleke Meclis'e gönderilmiş, ancak AKP hükümetinin hamleleriyle hasıraltı edilmişti. Bakanlar için kurulan Yolsuzluk Komisyonu’na AKP isim bildirmekte direnmiş ve komisyon geçtiğimiz gün görev süresini doldurmuştu.

SAVCI  EL ÇEKTİRİLMİŞTİ
Soruşturma sürerken, hükümetin HSYK kararnamesiyle savcı Celal Kara dosyadan alınmış, soruşturma Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Ekrem Aydıner’e teslim edilmişti. 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması'nda da 96 şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verilmişti.

***

Akkaş’ın ihracı istendi

25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması'nı yürütürken görevden alınan ve Tekirdağ’a düz savcı olarak atanan Savcı Muammer Akkaş ile ilgili ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Müfettişi Ömer Kara tarafından yapılan soruşturma tamamlandı. Müfettiş Kara, Akkaş’ın meslekten ihracını istedi.  İhraç istemiyle ilgili konuşan Muammer Akkaş,"Benim vicdanım rahat. Kaderde varsa çekeceğiz" diyerek yorumladı.