Google Play Store
App Store

Çambükü Köyü’nde yapılmak istenen OSB’ye karşı yöre halkının direnişi sürüyor. İş makinelerinin girdiği alanda açıklama yapan yurttaşlar, “Süreci durdurun” dedi.

Süreci hemen durdurun
Amasya Çambükü’ndeki OSB’ye karşı halkın direnişi sürüyor. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyünün yaklaşık 800 dönümlük merasına yapılması planlanan organize sanayi bölgesi (OSB) inşaatı için yurttaşların mücadelesi sürüyor. Bölge halkı, sürecin durdurulması ve meraların eski haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

HAYVANCILIK ÖLECEK

Ekoloji Birliği üyeleri dün Çambükü Köyünü ziyaret etti. Yaşam savunucuları yöre halkı ile beraber iş makinalarının girdiği meralara giderek burada açıklama yaptı. Bahsedilen OSB’nin önce Çambükü’ne komşu olan Dörtyol Köyündeki tarım yapılmayan hazine arazilerine kurulacağının belirtildiği ancak ne olduysa 2021 yılının başında OSB’nin yerinin Çambükü Köyüne kaydırıldığı belirtildi. Açıklamayı yapan Serpil Dönmez, muhtarlık ve köylüler olarak belirlenen yerin OSB’ye terk edilmesi durumunda köylerinde tarım ve hayvancılığın öleceğini vurguladı. Dönmez, “Köyümüzün yaşanmaz hale geleceğini ve hatta köy vasfını yitireceğini tüm yetkililere iletsek bile, meralarımızın vasıflarını değiştirerek ve özel mülkiyet tarım arazilerimizi kamulaştırarak bize cevaplarını verdiler. Açtığımız iptal davaları sırasında bilirkişi heyetlerinin köyümüz lehine raporlar düzenlediğinde adeta saldırıya uğradık” dedi.

18 Ekim tarihinde de tekrardan köylerine geldiklerini söyleyen Dönmez, şöyle devam etti: “Üç gün boyunca bizi ezdiler, sürüklediler, dövdüler, kanımızı akıttılar ve hor gördüler. Mısırımızı, yoncamızı, bamyamızı, meralarımızı, tarlalarımızı kazıdılar, meyve ve ceviz ağaçlarımızın içinde olduğu binlerce ağacımızı söktüler ve kaçamayan yaban hayvanlarını öldürdüler. 5 Aralık tarihinde tekrar köyümüze geldiler ve beş gün boyunca yine aynı vahşet, aynı acımasızlık ve merhametsizlikle üzerimize geldiler. Açıklanan bilirkişi raporu köyümüzün lehinedir. OSB yerinin tespitine ilişkin istinaftaki dosyamızda idareye alternatif alan bulunup bulunmadığı sorulmuş, idare ise ‘Alternatif alan yok’ cevabını vermiştir. Bu durum da köyümüz lehinedir. Çevre plan değişikliğine ilişkin davamızda halen keşif dahi yapılmamıştır. Yer yanlışlığı herkesçe kabul edilen OSB sürecinin hemen durdurulmasını, köy olma vasfımız için zorunlu olan meralarımızın ve hazine arazilerimizin aslına döndürülmesi, kamulaştırılan kısıtlı tarım alanlarımızın kamulaştırmalarının kaldırılmasını talep ediyoruz.’’