Suriye genelinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem nedeniyle ülke genelinde tüm kurumlarda seferberlik ilan edildi. Esad, sabah saatlerinde kabineyi topladı, bir dizi acil önlem kararı alındı.

Suriye’de deprem seferberliği
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Depremin vurduğu Suriye’de seferberlik ilan edildi. Depremde en çok Halep, Hama ve Lazkiye vilayetlerinin etkilendiği belirtilirken Suriye Sağlık Bakanlığı en az 326 hayatını kaybettiğini açıkladı.


Deprem dolayısıyla sabah erken saatlerde acil olarak kabine toplandı, Savunma Bakanlığı orduyu devreye soktu.

Savunma Bakanlığı, depremden etkilenenlere acil yardım sağlamak, enkaz altındakileri aramak ve yıkım izlerini ortadan kaldırmak için ordu ile birlikte tüm kamu kurumlarının seferber edildiğini duyurdu.

ACİL KABİNE TOPLANTISI

Sana haber ajansına göre Cumhurbaşkanı Beşar Esad başkanlığında sabah saatlerinde yapılan acil kabine toplantısında saha ekiplerine ek olarak 24 saat faaliyet gösteren merkezi bir operasyon odası liderliğinde ulusal düzeyde bir acil durum eylem planı geliştirildi.

Kabine toplantısında bir dizi acil adım atılması için şu kararlar alındı:

• Tüm bakanlıkları, kurumları ve ilgili makamları alarma geçirilecek.

• Sivil savunma, itfaiye, sağlık, kamu inşaat şirketleri ve bunların valiliklerdeki şubeleri, tüm hizmet kuruluşları ve kamu hizmetleri müdürlüklerinin tüm ekip ve kabiliyetlerinin can kurtarma ve moloz kaldırma operasyonlarını yürütmek üzere seferber edilecek.

• Tüm valilere ayrıca kamu ve özel sektörün tüm imkanlarını seferber etmeleri ve kurtarma operasyonlarını yürütmek ve molozların kaldırılmasına katkıda bulunmak için tüm mekanizmaları seferber etmeleri talimatı verildi.

• Çeşitli illerdeki tüm yaralılara acil sağlık hizmeti sağlanması ve sağlık, savunma ve yüksek öğretim bakanlıklarındaki tüm sağlık personelinin seferber edildi.

• Acil olarak etkilenenler için barınak ve yiyecek temin etmeye ve etkilenen valiliklerde acil teknik operasyonları sağlamak için petrol türevlerini güvence altına almaya da yönlendirildi.

• Barınaklar ve afetzedeler için gerekli gıda maddelerinin temini için İç Ticaret Bakanlığı’na talimat vermek ve bu görevi doğru ve hızlı bir şekilde yerine getirmek için kadrolarını seferber edilecek.

• Teknik güvenlik ekiplerine, çatlamış binaların durumunu değerlendirmeleri, teknik durumlarını açıklamaları ve tehlike durumunda bina sakinlerinden tahliye etmeleri talimatını vermek.

• Baraj, rezervuar ve su istasyonlarını hızlı bir şekilde tespit etmek ve bunların güvenliğini sağlamak ve vatandaşların suya erişiminin sürekliliğini sağlamak için Su Kaynakları Bakanlığını görevlendirmek.

• Buna paralel olarak Şam’da bulunan Merkezi Harekat Odası da tüm gelişmeleri takip etmekte ve vilayetlerdeki ameliyathanelerin desteklenmesi için gerekli tedbirleri alacak.

***
Lübnan ve Irak da ayakta

Lübnan'ın başkenti Beyrut başta olmak üzere, ülkenin tümünde hissedilen depremden dolayı evlerinden çıkan birçok kişi geceyi arabalarında geçirdi. Irak'ın başkenti Bağdat ve Diyala'da da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı.