Suriye’de kritik görüşme

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’nin Haseke şehrine önemli bir ziyarette bulunarak bölge aktörleriye görüştü. Görüşmede, PYD liderliğindeki Kürt Ulusal Partileri (PYNK) ile KDP çizgisindeki Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında bir siyasi karar mercii kurulmasını öngören siyasi bir anlaşmanın değerlendirildiği öğrenildi.

Müzakerelerde sonuca varılamayan söz konusu başlıklar üçüncü tur görüşmelere bırakılırken Jeffrey’nin bu ziyaretin, ABD’nin bölgeye yönelik askeri takviyesini arttırdığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.


Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi, görüşmelere ilişkin "Kürt birliği için üstlendiğimiz inisiyatif ulusal ölçüler temelinde devam ediyor. Amacımız, bütün partileri adım adım yeni sürece dahil etmektir. Bazı partilerin süreçten dışlandığı şeklindeki bilgiler doğru değil" açıklaması yaptı. Rudaw’a konuşan ENKS üyesi Süleyman Oso, söz konusu anlaşmaya göre ENKS ile PYNK’ye söz konusu siyasi karar merciinde yüzde 40’lık temsil hakkı verileceği, yüzde 20’lik geri kalan temsil hakkının ise Kürt bölgesindeki diğer taraflara bırakılacağını açıklamıştı