ABD, Suriye’den askerlerini geri çekmenin sinyalini verdi. CENTCOM Komutanı Kenneth F. McKenzie, “Günün birinde oradan çıkacağız ve bu siyasi bir karar olacak” dedi

‘Suriye’den çıkacağız’

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Irak, Suriye ve Afganistan’da bulunan askerleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği online panelde konuşan McKenzie, “Suriye’de ne kadar kalacağımızı bilmiyorum. Elbette sonsuza kadar orada kalacak değiliz. Günün birinde oradan çıkacağız ve bu siyasi bir karar olacak” açıklaması yaptı.

‘TALİBAN TEHDİT DEĞİL’

ABD’nin Afganistan’da Taliban ile yaptığı anlaşmayı da değerlendiren Orgeneral McKenzie, Taliban’ın güvenilir ortak olacağını göstermesi gerektiğini ve bu konuda henüz kendisinde olumlu bir kanı oluşmadığını anlattı. 19 yıldır savaştıkları Taliban’ın hiçbir zaman ABD için tehdit oluşturmadığını söyleyen Kenneth F. McKenzie, şartlar yerine getirildiği takdirde ABD’nin Mayıs 2021 itibarıyla Afganistan’daki askerlerinin tamamını çekmiş olacağını kaydetti.

ABD ile Irak arasında bakanlar düzeyinde başlayan diyalog görüşmelerini de duyuran McKenzie, “Irak hükümetinin ABD ve koalisyon kuvvetlerinin ülkede kalmasını isteyeceğine inanıyorum” dedi.

FÜZELİ SALDIRI

Öte yandan, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği’yle diğer yabancı temsilciliklerin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye füze saldırısı yapıldı. Irak hükümetine bağlı Güvenlik Meyda Ağı’ndan yapılan açıklamada, füzenin Bağdat’ın kuzeyindeki Şaab bölgesinden atıldığı duyuruldu. Açıklamada, söz konusu saldırının kimin tarafından yapıldığına ilişkin bilgiye yer verilmedi.