Suriye ile fakülte krizi
Savaşın vurduğu Suriye’de normalleşme çalışmaları sürerken Halep’te TSK kontrolünde fakülte ve yüksekokul kurulması kararı tepki çekti. Kararı “tehlikeli bir hamle” olarak nitelendiren Suriye Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın Suriye’deki cihatçı örgütlere destek vererek ülkelerindeki krizi tırmandırdığını vurguladı.
HABER MERKEZİ
Suriye, on yıl önce başlayan ve yüz binlerce insanın yaşamını yitirdiği savaşın ardından normalleşeme çalışmalarını sürdürürken AKP, bölgedeki politikalarından vazgeçmiyor. Bölgeye daha önce vali, kaymakam, din görevlisi atayan Ankara bu defa Suriye’nin Halep kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kontrolündeki alana fakülte ve yüksekokul açma kararı aldı.
Uluslararası bir anlaşma olmaksızın yabancı bir ülke toprağında birim kurulması, o ülkenin egemenliğine yönelik ihlal olarak değerlendirilirken Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan da bu yönde açıklama geldi. Suriye makamları, Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı “tehlikeli bir hamle” olarak değerlendirdi.
Ankara cihatçı örgütlere desteğini sürdürüyor
6 Şubat 2021’de yayımlanan Resmi Gazete’de Suriye’nin Halep kentinde İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Çobanbey Tıp Fakültesi ve Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulması kararı yer aldı. SANA’nın haberine göre Cumhurbaşkanı Kararı’na sert tepki gösteren Suriye Dışişleri Bakanlığı, bunun uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’nin açık bir ihlali olduğunu hatırlattı. Bakanlık, Suriye’nin bu kararı kategorik olarak reddettiğini ifade etti. Açıklamada ayrıca bu kararın Türkiye hükümetinin Suriye’deki cihatçı örgütlere destek vererek Suriye’deki krizi uzatma yönündeki pratiklerinin de bir devamı olduğu belirtildi.
Benzer adımlar daha önce de atıldı
♦ Ankara, bölgeye daha önce de idari personel atamış, Zeytin Dalı Harekatı sırasında Afrin’de bulunan ilçe merkezindeki üç bulvarın ismini değiştirmişti. Demirci Kava Bulvarı’na Zeytin Dalı, Nevruz Bulvarı’na Selahhaddin Eyyubi ve Hükümet Binası Bulvarı’na Recep Tayyip Erdoğan adı verildi.
♦ Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de Eğitim Fakültesi kurulması kararı alınmıştı.
♦ Türkiye Diyanet Vakfı Suriye’de savaş mağduru aileler için toplam maliyeti 30 milyon TL’yi bulan 5 bin ‘İyilik Konutu’ yaptırmış, ayrıca 124 farklı noktada yapımına başlanan 27 bin 665 briket evlerin inşasının büyük bir kısmının tamamlandığı duyurulmuştu. n Haber Merkezi
***
Çözümsüzlüğü derinleştirecek
Halep’te tıp fakültesi ve sağlık meslek yüksekokulu kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı kararını Meclis gündeme taşıyan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğları, bu adımların Suriye’de çözümsüzlüğü derinleştireceğini belirtti. Konuya dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması talebi ile soru önergesi veren Hatimoğulları, Oktay’a şu soruları iletti:
♦ Türkiye, Suriye’nin Halep şehrinde İstanbul’da bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve yüksekokul nasıl kurabilir?
♦ Suriye Dışişleri Bakanlığının bahsi geçen açıklamasına rağmen, hangi yetki ya da anlaşmaya dayanarak Suriye’de fakülte ve yüksekokul kurma kararı alınabilmektedir?
♦ Suriye’de fakülte ve yüksekokul kurma kararı ile, Türkiye Suriye’de kalıcı olma niyetini mi ortaya koymaktadır?
♦ Çobanbey Tıp Fakültesinde ve Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda kimlerin öğrenim görmesi planlanmaktadır?