DTP Kongresi’nde gerçekleştirilen tüzük değişikliğiyle, ulusal konferans için grup oluşturulması, dışa açılım politikası çerçevesinde Suriye’nin

DTP Kongresi’nde gerçekleştirilen tüzük değişikliğiyle, ulusal konferans için grup oluşturulması, dışa açılım politikası çerçevesinde Suriye’nin Halep, İran’ın Urmiye ve Irak’ın Süleymaniye kentlerinde temsilcilikler açılması kararlaştırıldı
ÖZLEM ZORCAN ANKARA

DTP 3. Olağanüstü Kongresi’nde, Kürt sorununda çözüm sürecine hazırlık yapılması kararının alınmasıyla birlikte, yapılan tüzük değişikliğiyle, ulusal konferans için grup oluşturulması, DTP’nin dışa açılım politikası çerçevesinde Suriye-Halep, İran-Urmiye ve Irak-Süleymaniye'de temsilcilikler açılması kararlaştırıldı.
21 maddede yapılan ve oybirliğiyle kabul edilen tüzük değişikliğiyle, daha önce milletvekili sayısına göre belirlenen delegelerin bundan sonra DTP'nin aldığı oy oranlarına göre belirlenmesi kararlaştırıldı.
Tüzükte, kadın ve gençlik meclislerinin daha özerk bir yapıya kavuşturulmasının yanı sıra, “Eğitim Okulları” açılmasına ilişkin madde “Parti Okulları ve Akademileri” açılması şeklinde değiştirildi. Buna göre DTP, siyaset, yerel yönetimler, kadın ve gençlik konularında akademiler açılabilecek.
'İNSANLAR ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR'
Kongreye konuk olarak katılan siyasi parti ve sendika başkanları, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
»ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Ulusaler:
“Bu coğrafyada gerçekten anaların içi yanıyor. Provokasyonlarla savaşı çıkarmaktan geri durmuyorlar. Gerilla ve asker annelerinin gözyaşlarının birbirinden ayırabilir misiniz? Bu ülkenin insanları artık değişim istiyor. Bu kapı ancak ülke halklarının öz iradesiyle içeriden açılabilir. Bir bayrak altında, bu bayrak sosyalizm bayrağının ta kendisidir.”
»EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel:
“Anaların acısından bahseden Başbakan neden Ceylan'ın annesinin acısını dinlemiyor? Meclis'ten tezkereler değil, anadilde eğitim, koruculuğun kaldırılması geçmelidir. Kürt halkının siyasi temsilcileriyle her alanda yönetime katıldığı demokratik özerklik diye tarif edilen projeyi gerçekleştirmek için hepimiz birlikte çalışacağız.”
»Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli:
“1960'lardan beri Kürt kardeşlerimizin yanındayız. Öcalan eşimin yakın arkadaşıdır. Kürt hareketine yönelik katkı sağlamak istediğimiz için on yıllarca yurtdışında yaşadık. Onun için ben bu kongrede Kürt kardeşlerimi selamlamadan gitmek istemedim. 80 yıldır, özgür, başı dik halklar olarak hep birlikte yaşayacağımıza inanıyorum ve herkesi buna inanmaya davet ediyorum.”
»SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergun:
“Türk solu ile Kürt halkının mücadelesini birleştirme kararı çok önemlidir. Türkiye’nin sivil ve demokratik bir fnayasaya ihtiyacı var. Kürtler, Ermeniler, Rumlar eşit haklara sahip olmalıdır. Eğer Türk halkı anadilde eğitim yapabiliyorsa, diğer halklar da yapabilmelidir.”
»SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan:
“Kürt açılımının içinde, vekillerimizin derdest edilip götürülmesi savaş tezkeresinin geçirilmesi projesi vardır. Bu açılım sömürge tipi bir açılımdır. Gazze’deki çocuklar için üzülen başbakan, neden Kürtlerin çocukları için üzülmüyor? CHP, ‘Kürt açılımı olursa Türkiye bölünür’ diyor. Bu memleketin çocuklarını avladığınızda memleket bölünmedi mi sanıyorsunuz? Bu işin muhatabı Kürt halkıdır, PKK'dir ve Sayın Abdullah Öcalan'dır.”
'HAK VE EMEK MÜCADELESİ AYRILAMAZ'
»KESK Genel Başkanı Sami Evren:
“Savaşı savunan emek örgütü emekçilerin hak ve çıkarlarını savunamaz. Emekten olabilmeniz için demokrasiyi savunmak zorundasınız. Hak ve emek mücadelesi asla ayrılamaz. Asimilasyoncu eğitimden vazgeçilmeli, anadilde eğitim hakkı bir insan hakkı olarak tanınmalıdır. Taş atan çocukları tutuklayıp çocuk öldürenleri tutuklamazsanız, adalet ve vicdan duygusunu öldürürsünüz”
»Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Cengiz Güleç:
“Kürt siyasi hareketi öylesine bir gelişme izledi ki, bir sosyalist olarak hayranlıkla izliyorum. Bütün demokratların özlediği bir Türkiye manzarasını gerçekleştirecek en önemli örgüt DTP’dir. Alevilerden böyle yürekten bahseden bir başka siyasi organizasyon tanımıyorum. Kürt siyasi hareketini, Türkiye'nin demokratikleşmesinde en önemli hareket olarak görüyorum.”

Yazar Faik Bulut DTP’de


AHMET Türk ve Emine Ayna’nın, 654 oydan 651 geçerli oyun tamamını alarak yeniden eşbaşkan seçildiği DTP’nin 3. Olağanüstü Kongresi’nde, Parti Meclisi listesi 15’i cezaevindeki DTP’liler, 21’i de milletvekilleri olmak üzere 90 kişiden oluştu. Listede, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Yazar Faik Bulut, CHP eski Milletvekili ve eski Bakan Adnan Ekmen, CHP eski Milletvekili Esat Canan, SDP eski Genel Başkanı Filiz Koçali, DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da yer aldı. Yeni yönetimdeki diğer isimler şöyle:
Hülya Dikme, Nihat Oğraş, Yaşar Saçlı, Atilla Koca, Hüseyin Orhan, Mustafa Gül, Cihat Dursun, Ruşen Mahmutoğlu, Ahmet Aka, Fethi Suvari, Mehmet Can Demir, Mehmet Çelik, Fatma Kaşan, Şamil Altan, Hatice Çoban, Melik Şengül, Nursel Aydoğan, Emir Ali Çelebi, Pelgüzar Kaygısız, Cesim Soylu, Selma Irmak, Tacettin Karagöz, Besime Konca, Halil Aksoy, Yıldız Aktaş, M. Nezir Karabaş, Aleddin Erdoğan, Şilan Eminoğlu, Musa Ertaş, Şefika Gürbüz, İzzet Belge, Yeşim Dormen, M. Veysi Dilekçi, Şaziye Önder, Mehmet Tanhan, Rahşan Gülçin, Medeni Kırıcı, Özlem Yanat, Hilmi Aydoğdu, Gülay Calap, Kemal Parlak, Bedri Fırat, Bircan Demir, Kemal Peköz, Cemal Coşgun, Asiye Kolçak, Kamuran Yüksek, Abdullah Akengin, Cihan Sincar, Bayram Altun, Muhsin Konur, Murat Kaçer, Kemal Aktaş, Büşra Ersanlı, Fethi Gümüş, Vakkas Dalkılıç, Meral Danış Beştaş, Hüseyin Cengiz, Osman Ergin, Şükran Gürbüz, Sadun Doğan, Selami Turan, Şükran Deniz, M.Salih Yıldız, Hamit Duman.