Suriye’ye hava saldırıları insanlara acı çektiriyor

Eva Bartlett

İsrail geçen hafta Suriye’yi yine yasadışı bir şekilde bombaladı. Bunu yapmak için Lübnan hava sahasını ihlal etti ve sayısız sivilin hayatını riske attı. Suriye ordusundan yapılan açıklamaya göre, perşembe günü saat 23.00’ten hemen sonra İsrail füzeleri Şam ve Humus çevrelerini hedef aldı.

İsrail füzeleri Suriye’ye düzenlediği hava saldırısında Suriye ve Lübnan hava sahasındaki iki yolcu uçağını, özellikle de Abu Dabi’den Beyrut’a giden Middle East Airlines uçağındaki 130 sivili ve uçuş ekibini riske attı. Uçuş durumu izleyicileri, uçağın hedef olmaktan kaçınmak için aniden rota değiştirdiğini belirledi.
İsrail’in Suriye’yi bombalaması o kadar rutin bir hâl aldı ki bu son saldırı pek “haber” değeri taşımadı. Halbuki her saldırı haber değeri taşıyor çünkü her biri sivilleri öldürmese de derinden etkiliyor. Batı basını ise bu saldırıları ve sonuçlarını görmezden geliyor. İsrail yönetiminin Suriye’yi bombalarken kullandığı “İran destekli savaşçıların hedef alındığı” bahanesi yalnızca ilgi görüyor. Genellikle şüpheli iddialar paylaşan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de bu saldırılarda “İran yanlısı dört savaşçı”nın öldürüldüğünü söylüyor. Ancak perşembe günkü saldırıda biri genç dört Suriyeli sivilin hayatını kaybettiği de gelişmeleri yakından takip eden kuruluşlar tarafından dile getiriliyor.

Şam’ın eteklerinde yoğun nüfuslu bir banliyöde yaşayan İngiliz gazeteci Vanessa Beeley, bombalamaların etkilerini hissettiğini söyledi. 19 Ağustos’ta sosyal medya hesabından da “Şam saldırı altında, burada yer sallanıyor” yazdı. Şimdi o kentteki tüm insanların gece sonunda vurulup vurulmayacaklarını bilmeden bu etkiyi hissettiklerini hayal edin. İsrail’in az önce bombaladığı bir binanın yakınında olmanın dehşetini çok iyi biliyorum. Güneydeki Han Yunus şehrine saldıran ve aniden yakınımı bombalayan uçaklar hakkında da çok kez yazdım.

UĞURSUZ KAKAFONİ

İsrail’in Suriye’yi son bombalamasının ardından Lübnanlı gazeteci Marwa Osman ile görüştüm. İsrail’in Lübnan hava sahasını ihlal etmesinin neredeyse her gün yaşanan bir olay olduğunu vurguladı. Osman, “Bütün gün onları (İsrail insansız hava araçlarını) duyabilirsiniz. Bütün gün bunu dinlemeye devam etmek herhangi bir insanın sinir krizi geçirmesine neden olur. Sürekli tepede böyle uğursuz bir kakofoni ile konsantre olmak zor” dedi.

Lübnan, Rusya, İran ve elbette Suriye, İsrail’in son saldırılarını kınadı. Ancak buna rağmen kınamalar sınırlı bir şekilde kalıyor ve sonuç olarak statüko devam ediyor, siviller acı çekiyor. Ne yazık ki, birkaç gün içinde yine haber değeri taşımayan bir başka İsrail saldırısı daha yaşanacak.

Russia Today’den çeviren BirGün Çeviri Kolektifi