ODTÜ Mezunlar Derneği tarafından düzenlenen “Ortadoğu'da Değişen Güç Dengeleri, Suriye – Türkiye” panelinde konuşan BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı: Suriye'de vekalet savaşı sona erdi. Taşeronlara vekalet veren aktörler artık bizzat devrede. Suriye iki kutuplu yeni bir egemenlik ve paylaşım savaşının ana üssü

'Suriye yeni bir tür paylaşım savaşının merkezi'

HÜSEYİN ŞİMŞEK / huseyinsimsek@birgun.net

BirGün yazarı Prof. Dr. Tarık Şengül'ün moderatörlüğünde ODTÜ Vişnelik Kampüsü'nde Mezunlar Derneği tarafından düzenlenen Ortadoğu'da Değişen Güç Dengeleri panelinde BirGün Gazetesi Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık ve Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin konuşmacı olarak yer aldı.

"Suriye'de ateşkes zor"

Suriye meselesinde taşların yerine oturmadığını söyleyen BirGün Gazetesi Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı, "NewYork'ta BM Güvenlik Konseyi’nde alınan Suriye kararı, Cenevre'de, Viyana’da, Moskova'daki kararlarla aynı. Kritik noktalarda anlaşma yok. Tek olumlu yan, şayet başarılırsa Ocak ayında yaşanacak ateşkestir. IŞİD, El Nusra ve Ahrar-uş Şam gibi cihatçı çeteler var oldukça sürdürülebilir bir ateşkesten de bahsetmek mümkün değil" dedi. Türkiye'nin, cihatçı terör örgütleri ile komşuluk ilişkisine girdiğinin altını çizen Varlı, iki kez yapılan Moskova görüşmelerinde alınan kararların Batılı güçlerin tepkisi nedeniyle kabul edilmediğini vurguladı. Varlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Suriye'de vekalet savaşı sona erdi. Rusya müdahil oldu ve bölgesel aktörlerin iki kutuplu dünya adına yeni mücadele alanı oldu. Avrasya ve Atlantik güçlerinin mücadelesinden yakın zamanda bir ateşkes beklemek yanlış olur. Yıllarca sürebilir ve bunun faturasını ödeyeceğiz. Ülkemizde, Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalarda bunun da etkisi var. Rusya ile yakın ilişki Davos şovmeni Tayyip Erdoğan tarafından bitirildi. Bu sıkışmışlık içerisinde Suudi Arabistan’a İsrail’e yanaşmak zorunda kaldı. Suriye'de kirli bir savaş yaşanıyor. Yanlı raporlarla ve yanlı haberlerle Suriye'yi yanlış okuduk. Neo Osmanlıcılar da Suriye’yi başından itibaren yanlış okudu. Üç günde Şam’ı alırız rüyalarını görenler Suriye bataklığına saplandı. Şimdi bataklıktan kurtulmak isteseler de çırpındıkça daha fazla batıyorlar. Cihatçılara yardım edenler, uluslararası hukuk bazında hesap verecekler. Unutulmasın ki ‘Esad halkını bombalıyor’ diyenler ve eleştirenler aylardır Kürt coğrafyasında kendi halkını bombalıyor."

"Ortadoğu’yu büyük sorun bekliyor"

Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık, Ortadoğu'nun artık yönetilemez hale geldiğini belirtti. Altunışık, "ABD'nin Ortadoğu'daki rolünde bu süreçte bir değişiklik var. Arap Baharı dönemindekinden farklı bir ABD görüyoruz. Daha az aktif ve doğrudan müdahaleden kaçınan bir rolü mevcut. Rusya ise daha aktif bir rol izliyor" dedi. Ortadoğu'da dünyanın geri kalanından daha farklı bir yapı olduğunu söyleyen Benli, "Ortadoğu'da büyük hegemonik düzen bulunmuyor. Bu yüzden çok kutuplu bir yer. Esad'ın geleceği konusunda uzlaşma olmadığı için ileride büyük sorunlar Ortadoğu'yu bekliyor" diye konuştu.

‘’Türkiye’nin dış politikası çöktü’’

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin de Türkiye’nin dış politikasının çöktüğünü ifade ederek, ‘’Türkiye, Suriye bataklığına girdi ve nasıl çıkacak onu düşünüyor’’ dedi. Yetkin, yaşananlar sonunda Suriye denilebilecek bir ülke kalmadığını da sözlerine ekledi.