Suriyeli Kürtlerin, Rusya'nın Soçi kentinde yarın başlayacak olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmayacakları bildirildi

Suriyeli Kürtler, Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmayacak

Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'de TSK'nin başlattığı harekat devam ederken, Rusya'nın Soçi kentinde de Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplanıyor.

AFP'ye demeç veren Rojava yetkilisi Favza el Yusuf, Soçi’ye katılmayacaklarını belirterek, “Afrin’de durumun değişmemesi halinde Soçi’ye gitmeyeceğimizi önceden de söylemiştik” dedi. Favza, "Türkiye'nin Afrin'deki operasyonu politik diyalog prensipleriyle çelişiyor" ifadesini kullandı.

Sputnik'e konuşan bir Rojava sözcüsü ise, "Kürtler, Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne bunu yapmayı reddettiklerinden değil, şimdiye kadar Rusya'dan davet almadıkları için katılamayacak. Rusya, yönetimimize davetiye göndermedi" ifadelerini kullandı.

Kürt yetkililerin bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın, çok sayıda Suriyeli Kürt temsilcinin Soçi’ye gideceklerini doğruladığını söylemesinden birkaç gün sonra geldi. Zaharova, Soçi’deki kongreye katılacak kişilerin listesinin her gün değiştiğini de söylemişti.

Yarın ve 30 Ocak’ta Soçi kentinde düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde Suriye hükümeti ile çeşitli “muhalif” grupların temsilcilerinin bir araya getirilmesi bekleniyor.