Suriyelilerin TC vatandaşı yapılma girişimi ile ilgili konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, “Suriyelileri Türkiye’deki işgücüne ve ekonomiye katkı sunmaları için bir artı değer olarak düşünmek lazım” dedi

Suriyeli’nin de ‘artı değeri’ Türkiye’de sömürülecek

Suriyeli sığınmacıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilmesi konusu kamuoyunda yoğun bir biçimde tartışılırken hükümetten de konunun ekonomik boyutuna vurgu yapan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suriyelileri Türkiye’deki işgücüne ve ekonomiye katkı sunmaları için bir artı değer olarak düşünmek lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı istedi...
Anadolu ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, “Nitelikli iş gücüne sahip Suriyelilerin Türkiye’de iş gücüne katılıp Türkiye ekonomisine katkı sunmaları veya kendi ayakları üzerinde durmaları, bizlerin de bundan faydalanması var olan mekanizmayı harekete geçirme konusunda Cumhurbaşkanımızın beyanı oldu. Hükümetin de bu noktada kararlığı var. Nitelikli Suriyelilerin Türkiye ekonomisine katkı sunmaları önemli” diye konuştu.

Sayı belirsiz
Türk vatandaşlığı konusunda bir zorunluluk bulunmadığını, isteyenlere T.C. vatandaşlığı verileceğini dile getiren Tüfenkci, “Diğer dünya milletlerine tanıdığımız imkanları bu insanlardan niye esirgeyelim? Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacaklarını düşünenlerdenim” dedi. Bakan Tüfenkci, ne kadar Suriyeli’nin Türkiye vatandaşlığına geçeceği noktasında ise ellerinde net bir sayı olmadığını bildirdi.

***

‘Rusya bizden daha iştahlı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’dan özür dilemesiyle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin nasıl süreceği konusu belirsizliğini korurken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye göre Rusya ilişkilerin pozitife dönmesinde Türkiye’den daha istekli durumda. G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Çin’in Şanghay kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, “Rusya ile olan kriz durumu, Türkiye’ye bir zarar veriyorken, bu ülkeye üç zarar veriyordu. Karşı taraf, ilişkilerin pozitife dönmesi yönünde bizden daha iştahlı” dedi. Dış politikada bir diğer hamle olan İsrail’le yakınlaşma konusuna da değinen Zeybekci, İsrail’in Türkiye için ekonomik anlamda müttefik bir ülke olduğunu vurgularken, İsrail ile karşılıklı menfaatler öncelikli olmak koşuluyla ilişkilerin geliştirilmesini desteklediğini söyledi. Mavi Marmara ile başlayan süreçte İsrail ile, Rusya krizinde olduğu gibi ciddi bir ekonomik kırılma yaşanmadığını kaydeden Zeybekci, “Masaya yumruğunuzu vurduğunuzda eğer oradaki yumurta çok ise kırılmaması için daha dikkatli hareket edersiniz. İsrail’i Türkiye’nin ekonomik manada hedef ülkelerinden biri olarak görüyorum” diye konuştu.