Suriyelilere Rıza Sarraf tipi vatandaşlık

Suriyeliler’e “Rıza Sarraf tipi vatandaşlık” geliyor. Bunun anlamı şu; AKP hükümeti, Türkiye’de “geçici sığınmacı” statüsünde bulunan Suriyelileri, daha önce Rıza Sarraf’a uygulanan “istisnai vatandaşlık” kapsamında vatandaşlığa kabul edecek.

İstisnai vatandaşlık sistemi, herhangi bir hükümet üyesi bakan tarafından önerilen yabancı uyruklu kişilerin, Bakanlar Kurulu’nun onayı ile vatandaşlığa kabulünü içeriyor. Rıza Sarraf’ın vatandaşlığa alınması, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in önerisi ile gerçekleştirilmiş, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Kasım 2013’te Sarraf, “istisnai vatandaşlık” kapsamında Türk vatandaşlığına kabul edilmişti. AKP hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündemde tuttuğu, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık konusunda da aynı yolu izleyecek.

Bu çerçevede, herhangi bir bakanın “vatandaşlığa alınsın” önerisi getirdiği Suriyeli’nin durumu Bakanlar Kurulu’nda ele alınıp, karar verilecek. Suriyelilere “toplu” değil, tek tek, durumları değerlendirilerek vatandaşlık verilecek.

5 YIL BEKLEME SÜRESİ SURİYELİLER İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, istisnai vatandaşlık sistemi çerçevesinde Türk vatandaşlığa kabul işlemi dışında, yabancı uyruklular için bir de normal yoldan vatandaş olma imkanı bulunuyor. Bunun için ise, yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de, ikamet izni alarak, en az beş yıl yaşamış olması gerekiyor. Türk vatandaşlarıyla evlenen yabancı uyruklular için ise, en az üç yıl Türk vatandaşı ile evli kalmak ve bu evliliğin Türk makamlarına kaydedilmiş olması gerekiyor.

Ancak Suriyeliler için, Türkiye’de beş yıl geçirmiş olmak, vatandaşlık için başvuru yapabilme hakkı getirmiyor.
Çünkü Türkiye’deki Suriyeliler, “geçici koruma statüsü” ile Türkiye’de bulunuyor. Bu statüde bulundukları süre de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmek için bekleme süresine sayılmıyor. Yani Suriyeliler Türkiye’de beş yıl da, çok daha fazla da Türkiye’de ikamet etseler, geçici koruma statüsü nedeniyle yasal olarak vatandaşlık için başvuruda bulunamıyorlar.

Suriyelilere verilen çalışma izni de bu durumu değiştirmiyor. Suriyelilere yönetmelikle verilen çalışma izinlerinde de, Türkiye’deki durumlarının “geçici koruma statüsü” çerçevesinde olduğu, dolayısıyla vatandaşlık için beş yıl bekleme sistemine dahil olmadıkları kayıtlara geçiriliyor.