Erdoğan’ın ‘sürtük’ sözüne tepkiler çığ gibi büyüyor. Siyasi partiler, kadın örgütleri ve barolar Erdoğan’ın sözlerini yargıya taşıdı. RTÜK Üyesi Taşcı, Erdoğan’ın sözlerini yayınlayan kanalların cezalandırılmasını talep etti.

‘Sürtük’ sözüne tepkiler çığ gibi

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi direnişçilerini kastederek kullandığı, “Bunlar çürük, bunlar sürtük” sözleri yargıya taşındı. CHP, SOL Parti, TİP, Memleket Partisi, İstanbul ile İzmir Barosu ve kadın örgütleri Erdoğan’ın sözleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı’nın halka yönelik sözlerinin kabul edilemeyeceğini bildiren SOL Partili hukukçular, suç duyurusu kararının ardından yaptıkları açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi’ye katılan milyonlara karşı sarf ettiği, aleni hakaret suçunu oluşturan ‘sürtük’ ve ‘çürük’ sözlerine ilişkin suç duyurusunda bulunacağımızı, hazırladığımız dilekçe örneğini suç duyurusunda bulunmak isteyen yurttaşlarla paylaşacağımızı bildiririz” ifadelerine yer verdi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. CHP’li Kılıç, Ankara Adliyesi’ndeki işlemlerin ardından yaptığı açıklamada, "Erdoğan, caminin müezzini tarafından yalanlandı. Ellerinde olduğunu iddia ettikleri görüntülerle ilgili ‘Yayınlayacağız’ demesinin üzerinden yaklaşık 500 cuma geçti. Halen ortada hiçbir şey yok. Daha önce Gezi Direnişi ile ilgili birçok yalanına, dolanına şahit olmuştuk, duymuştuk ama doğrusu böyle bir kelime kullanabileceğini düşünememiştik. 20 yılın sonunda, artık yapılacak ilk seçimde tıpış tıpış gideceğini anlamış olacak ki ve bundan dolayı da şirazesi o kadar kaymış olmalı ki artık yalanın dışında hakarete ve küfre başvuruyor. Ama merak etmesin bu küfrün yargıda mutlaka bir cezası olacak" dedi.

ERDOĞAN HAKARET SUÇUNU İŞLEDİ

Erdoğan’ın ifadelerine karşı suç duyurusunda bulunan isimler arasında yer alan TİP Milletvekili Saliha Sera Kadıgil ise şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Erdoğan, Gezi Eylemlerine katılan milyonlarca yurttaşa karşı sarf etmiş olduğu ‘eşkıya’, ‘terörist’, ‘sürtük’, ‘siyasetçi kılıklı provokatör’ kelimeleriyle açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edici sözler kullanmış ve hakaret suçunu işlemiştir.”

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Erdoğan’ın Gezi Parkı direnişçilerine değinirken kullandığı, “Bu teröristler, bira şişeleriyle caminin içini pislemişti, bunlar böyle, bunlar çürük, sürtük” ifadelerini yayınlayan kanalların cezalandırılmasını talep etti.

İlhan Taşcı, RTÜK Başkanlığı’na sunduğu dilekçesi hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, “AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın sözlerinin incelenmesi için RTÜK’e dilekçeyle başvurdum. Bu sözler cezasız kalmamalı” dedi. Taşcı, başvuru dilekçesinde ise şu ifadeleri kullandı:

“Bir hukuk devletinde hiç kimsenin bir başka kişi veya kişilere her ne sebeple olursa olsun ve her ne konumda bulunursa bulunsun küfür, hakaret veya argo sözcüklerle seslenmesi, tanımlaması, tarif etmesi ahlaken de hukuken de olanaksızdır. Bu ifadelerin canlı yayınlarda milyonlarca yurttaşa yönelik kullanılması düşünülemez, kabul de edilemez. 84 milyon yurttaşın duyduğu bu kaba ve argo ifadeleri RTÜK duymamazlıktan gelemez, gelmemelidir. Sayın Erdoğan’ın açıklamalarının sosyal medya başta olmak üzere farklı mecralarda da görüldüğü üzere toplumda infial yarattığı açıktır. RTÜK, yasası gereği tüm yurttaşlara ve tüm yayıncılara eşit mesafede olmak zorundadır. RTÜK hem bu dile, hem de bu dilden kaynaklı rahatsızlığa kulak tıkayamaz.”

KILIÇDAROĞLU’NUN SÖZLERİNE CEZA YAĞMIŞTI

RTÜK, önceki toplantısında aldığı kararla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD’ye para aktarıldığını iddia eden videosunu eş zamanlı yayınlayan Halk TV, Tele 1, KRT TV, ve Flash TV’ye aylık reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında ceza vermişti.

Taşçı’nın dünkü Twitter paylaşımını alıntılayan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, inceleme yapılması için ‘Kılıçdaroğlu’ şartı kartı koydu: “Sayın Taşcı; siyasilerin Meclis’te yapmış olduğu konuşmalara gösterdiğiniz bu hassasiyeti, CHP genel başkanının genel kurul konuşmasındaki müstehcen el-kol hareketinde de göstermenizi beklerdik. O konuda da şikayet dilekçenizi bekliyoruz. Sonra bu dilekçenizi inceleyeceğiz.”