Suruç Katliamı faillerinden IŞİD’ci Azzo Halaf Süleyman El Aggal ile Mahir El Aggal hakkındaki soruşturma dosyalarının mahkemeye gelmesini ve yargılanmalarını istediklerini hatırlatan Avukat Sezin Uçar, “6 yıl boyunca birçok talebimiz oldu ama çoğu kabul edilmedi. Sadece bir sanığa ceza verilmesi ve İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin yakalanmasının beklenmesi doğru değil. Cezasızlık politikasının bir benzeri bu davada da yaşanmış olur” dedi.

Suruç davasından cezasızlık çıkmasın

DİLAN ESEN

Urfa’da 20 Temmuz 2015’te IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı davası bugün Halfeti Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görülecek. Üzerinden 6 yıl geçen katliamın davası 20’nci duruşmasına ulaşıltı. Davadaki cezasızlık politikası ise sürüyor. 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 27 Mayıs’ta görülen son duruşmada savcı, sanıklar hakkındaki mütalaasını verdi. Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin’in 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını isteyen savcı, IŞİD’ci sanıklar İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin dosyalarının ise ayrılmasını talep etti. İçişleri Bakanlığı tarafından Sultanahmet ve Suruç katliamlarında kullanılan patlayıcıları temin ettiği için tutuklandığı açıklanan IŞİD’ci Azzo Halaf Süleyman El Aggal ile katliamla bağlantılı olduğu belirtilen Mahir El Aggal hakkında da dosyaya ilişkin henüz bir gelişme yok.

YARGILAMA DURAKSAR

IŞİD’ci Azzo Halaf Süleyman El Aggal ile Mahir El Aggal hakkındaki soruşturma dosyalarının mahkemeye gelmesini ve yargılanmalarını istediklerini hatırlatan Avukat Sezin Uçar, taleplerinin kısmen kabul edildiğini belirtti. Uçar, bu şekilde yapılan bir yargılamanın eksik olacağına dikkat çekerek “6 yıl boyunca birçok talebimiz oldu ama çoğu kabul edilmedi. Sadece bir sanığa ceza verilmesi ve İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin yakalanmasının beklenmesi doğru değil. Cezasızlık politikasının bir benzeri bu davada da yaşanmış olur” dedi. İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin hâlâ yakalanamadığını anımsatan Uçar, mahkemenin bu sanıkların dosyasını ayırmak yönünde bir eğilimi olduğunu söyledi ve “Bu cezasızlığın ta kendisi oluyor” diye konuştu. Kararın bu şekilde çıkmaması gerektiğinin altını çizen Uçar, şunları ifade etti: “Bir karar çıkarsa bir katliam dosyasının daha üstü kapatılmış olur. IŞİD ile Türkiye ilişkilerinin hâlâ devam ediyor anlamına gelir. Dönemin başbakanının da aralarında olduğu kamu görevlilerine ilişkin yargılama yapılmadı. Davutoğlu hâlâ Suruç Katliamı’na ilişkin açıklama yapıyor ama mahkeme ne söyleyeceğini bile merak etmiyor."