Suruç Katliam Davası’nda bağlantısız karar

HABER MERKEZİ

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobane’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen gençlere yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 33 genç katledildi.

22 Ekim’de görülen karar duruşmasında, tek tutuklu sanık Yakup Şahin’e 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi ve dosya kapatıldı. Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dün gerekçeli kararını açıkladı.


289 sayfalık gerekçeli kararda İçişleri Bakanlığı tarafından 12 Ocak 2021 tarihinde “Sultanahmet ve Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden IŞİD’li terörist yakalandı” başlığıyla servis edilen açıklamada adı geçen Azzo Halaf Süleyman el Aggal için tanık olarak dinlenmesi talebi hatırlatılarak, “Bahse konu kişinin gerek sanık Yakub Şahin, gerekse diğer sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında beyanı olmadığından” tanık olarak dinlenmesi talebinin reddedildiği belirtildi. Kararda, İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin yakalamalı olarak aranmaları ve ifadelerinin henüz alınamamış olması nedeniyle her iki sanık açısından dosyanın tefriki ile yeni esas alacak dosya üzerinden yargılamanın devam edileceği ifade edildi.

Gerekçeli kararda, canlı bomba Abdurrahman Alagöz ile sanık Yakub Şahin arasında herhangi bir bağlantı ile katliamın perde arkasındaki bağlantılar yer almadı.