IŞİD zulmünden kaçan halkın Türkiye’ye geçiş yaptığı Suruç’ta baskı dinmiyor. Aysel Tuğluk ve Hüseyin Aygün BirGün’e anlattı

Suruç’ta adeta sıkıyönetim var

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF

Irak Şam İslam Devlet’nin (IŞİD) Rojava’nın Kobane kantonuna saldırıya geçmesinin ardından, direniş Kobane-Suruç sınırında sürüyor. IŞİD’in zulmünden kaçan Kürtler, Türkiye’ye geçiş yaparken, farklı kentlerden Suruç’a destek ve dayanışma için giden yurttaşlara polis saldırıları devam ediyor.

Suruç’ta ve sınır hattında süreci takip eden Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve CHP Milletvekili Hüseyin Aygün’le konuştuk. Tuğluk ve Aygün, Kobane’den Türkiye’ye geçiş yapan Kürtlerin sayısıyla ilgili hükümetin yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ve Suruç’ta yurttaşlara jandarma ve polisin yoğun şekilde saldırdığını anlattı.


‘KUCAK AÇTIK’ DEMEK İÇİN...
Kobane’den gelenlerin sayısının belli olmadığını ifade eden Tuğluk, “Resmi açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. 100 binden bahsediliyor; biz buradayız, sınırdaydık, o kadar yüksek sayıda bir geliş söz konusu değil” şeklinde konuştu. Tuğluk, üç gündür bir geçiş yaşanmadığını belirterek, gelenlerin bir kısmının da geri dönmeye başladığını ifade ederek “Hatta Suruç’ta bulunanların büyük kısmının da bir süre sonra tekrar Kobane’ye dönme hazırlığı yaptığını” dedi.

‘BU BİR DARBE GÖRÜNTÜSÜ’
Suruç’ta polis ve jandarmanın şiddetli şekilde yurttaşlara saldırdığını belirten Tuğluk, “çok ciddi” şeklinde betimlediği durumu şu ifadelerle anlattı: “Bir darbe görüntüsü var Suruç’ta. Gazlarla gerçek mermilerle her türlü yöntemle bir kuşatma altına alınmış durumda, insanların hareket etmesi engelleniyor, tanklar toplarla. Örneğin dün (önceki gün) bir ölümün yaşanmaması tamamen tesadüf... Buna böyle sert tepki göstermiş olmaları IŞİD’le ittifak yapan gücün refleksi olarak algılanıyor.”

‘BÖYLE OLMAZ’
AKP’nin IŞİD’e destek iddialarının barış sürecine etkisini ve PKK üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan’ın “Süreç bitmiştir” şeklindeki açıklamasını sorduğumuz Tuğluk, “Bu açıkça ifade edildi” dedi, “Umarız bu uğursuz politikadan vazgeçerler. ‘Rojava’da ben savaşırım ama burada barış...’ Barış olacaksa tüm Kürtlerle olması gerekiyor, bütün Kürtlerle bir barış ve ittifak geliştirmek gerekiyor.”

‘ABD KENDİNİ AKLAMAYA ÇALIŞIYOR’
Tuğluk, ABD’nin Suriye topraklarında IŞİD’i vurmasıyla ilgili olarak da “IŞİD’ yaratan güç kendileri tabii ki... İzlediği politika anlamında söylüyorum; Kürtleri biraz kendilerine muhtaç hale getirip, sonra saldırma gibi bir görüntü vermeye çalışıyor, kurtarıcı pozisyonu alıyor. Ama burada asıl direnen gücün YPG olduğu açık.” Tuğluk, sınır güvenliği için sınırda bir insan zinciri oluşturulacağını da belirtti.

'CANIMIZ TEHLİKEDE'
Kobane’ye girdiğini ancak can güvenliğiniz yok denerek dışarı çıkarıldıklarını belirten Hüseyin Aygün ise şu anda Kobane-Suruç sınırındaki isimlerden biri. Sınırdaki kabul merkezine (dün) sabahtan beri 894 kişi girdiğini belirten Aygün, kabul bölgesinin dışındaki binlerce insan mayınlı bölgede olduğunu, (dün) üç cocuğun mayına bastığına dair haber aldıklarını belirtti. Aygün, Kobane’den gelen göçmen sayılarına ilişkin belirsizliği ise şöyle anlattı: “Kaymakamlık ve Belediye’nin verdiği göçmen sayısına dair bir tartışma var. Halk ve belediye 20-25 bin kişinin ancak gelmiş olabileceğini, Hükümet’in sayıyı bilerek abarttığını söylüyor. Oysa Kaymakam bize sabah verdiği brifingde bugün itibarıyla en az 150 bin kişinin kayıtlı olduğunu söyledi. 10 ayrı nokta var bu noktalarda insanları karşılayan Vali Yardımcıları da benzer şeyler söylediler.”

“AMAÇ KOBANE’Yİ IŞİD’E VERMEK”
“Hükümet’in Kobane tarafını boşaltıp IŞİD’e alan açma, IŞİD’i kendisine sınır komşusu yapmak istediğini düşünüyorum” diyen Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca tampon bölge planı da biraz IŞİD’e alan açmayı ve onu güçlendirmeyi hedefliyor. Her ne kadar Erdoğan dünkü (önceki gün) ABD ziyaretinde IŞİD’in ‘terörist’ olduğunu söylediyse de Türkiye’nin IŞİD’e karşı destekleyici; kollayıcı, koruyucu politika izlediğini yörede yedi yaşındaki çocuk bile bize söyledi.”

Aygün, Suruç’ta polis ve jandarmanın yurttaşlara yönelik tutumunu da şu sözlerle aktardı: “Herkes Türkiye’nin her yerinde TOMA, tank, panzer ve polis birliklerinin, özel harekatçıların geldiğini söylüyor. Sanırım askeri bakımdan da bir hazırlık var. Valiler, Kaymakamlar, Belediyeler polis ordusunun eşliğinde; köylere giden her yolu jandarma tutmuş halde, bizim Kobane’ye gidişimiz sırasında da dört, beş ayrı noktada insanların engellendiğini gördük.”

***

Heyet yola çıktı
IŞİD’in saldırılarına karşı Kobane halkına destek vermek için bölgeye doğru yola çıkan, aralarında ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya ve HDP Eşbaşkanı Figen Yüksedağ ile farklı sol partilerin genel başkanlarının da bulunduğu 50 kişilik heyet, dün saat 13.00’te Kadıköy eski Salı Pazarı girişinde toplandı. Heyet adına konuşma yapan Figen Yüksekdağ, “Türkiye halklarının iradesini Kobane’ye taşımak için yola çıkıyoruz” dedi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gitmek istediklerini söyleyen heyetin kendilerini bekleyen otobüse yürümesine polis izin vermedi. Polisin engellemesi sonucu, kısa süren bir gerginlik yaşandı. Ardından otobüsün kalabalığın olduğu yere gelmesine karar verildi. Otobüsün gelmesinin ardından yolcular sevenleriyle birbirlerine sarılıp vedalaştı. Destek grubu engelleri aşabilirse cuma günü Kobane’ye geçerek dayanışma ziyaretinde bulunacak.

***

CHP’liler Suruç’ta...
CHP’den bir heyet yardım konvoyu ile Suruç Belediyesi’ni ziyaret etti. CHP’liler Suruç Belediye Eşbaşkanı Zuhal Ekmez ve milletvekili İbrahim Ayhan’dan yaşanalar hakkında bilgi aldı. Son bir haftadır ilçede yaşanan saldırıları anlatan Ekmez, Kobanê halkı ile Suruç halkı arasında tampon bölge oluşturulmak istendiğine dikkat çekti. AKP hükümetinin IŞİD ile paralel hareket ettiğini aktaran Ekmez, CHP’lilerin de bu durumu Türkiye’nin batısına taşıması gerektiğini dile getirdi.

CHP heyeti adına söz alan Mehmet Bekaroğlu ise, sembolik bir ziyarette bulunduklarını bundan sonra da dayanışma içinde olacaklarını belirterek, şehir içini dolaştıktan sonra sınır hattında incelemelerde bulunacaklarını kaydetti.

Açıklama sonrası ayrılmak üzere olan CHP heyetine ait bir araca polis, akrep olarak bilinen zırhlı araçla çarptı.  CHP’liler durumu aktarmak üzere Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gitti.

***

Taşlı görüntüleriyle ilgili konuştu
Tuğluk, önceki gün güvenlik güçlerinin saldırıları karşısında, elinde taşla görüntülenmesi sonrası, kendisini eleştiren Star Ana haber Spikeri Nazlı Çelik’e Twitter’dan yanıt verdi. Tuğluk, eleştirilerini hassasiyetle dikkate alacağını belirttiği Çelik’ten “Bağımsız, özgür ve tarafsız gazetecilik beklediğini” belirterek bazı hatırlatmalarda bulundu: “O çok yücelttiğiniz devletiniz IŞİD’le işbirliği içinde. Biz  barışın, demokrasinin savunucusuyuz. Ama asla kurbanlık koyun değiliz.”