ABD’nin Las Vegas kentinde gerçekleşen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES), kapılarını kapatsa da otomotiv alanındaki yansımaları sürüyor

Sürücü deneyimleri  otomobilin merkezinde

ERSOY YAŞAR
ersoy@otosafari.com - @ersysr
www.otosafari.com -www.youtube.com/otosafari

Fuarda otomotiv branşında ‘Teknolojideki en iyi dijital eğilimler’ ödülünü da alan Hyundai’nin yeni yakıt hücreli modeli NEXO, 600 km’ye ulaşan menzili ve akaryakıtla çalışan motorlarla aynı düzeyde dayanıklılığe sahip olmasına karşın su buharı emisyonu salınımı yapması ile dikkat çekmişti. Daha önce Tucson FCEV modelini pazara sunan markanın, 2018’de satışa çıkaracağını açıkladığı yenilikçi modeli, gelişmiş sürücü destek sistemlerinin öne çıktığı fuarda göze çarpan modellerden biri oldu.

Koreli üretici Kia’nın ACE adını verdiği vizyonunu fuarda vurgulayarak otonom sürüş stratejisi kapsamında 2021’e kadar 4’üncü seviye otonom sürüş teknolojisine sahip araçları satışa sunmaya hazırlanıyor. Bakış açısını otonom sürüş (Autonomous), Bağlanabilirlik (Connected) ve Eko/Elektrik (Eco/Electric) olmak üzere üç temel stratejik kavrama dayandıran marka, 2030’a kadar tüm ürün gamını bağlanabilirlik teknolojileriyle donatacak ve bu kapsamda 2025’e kadar tüm segmentleri bu teknoloji ile uyumlu hale getireceğini açıkladı. Marka, Eko/Elektrik stratejisi kapsamında hibrit, elektrikli ve yakıt hücreli olmak üzere 16 elektrikli modeli satışa sunmayı hedefliyor.

Ağırlıkla kullanıcı deneyimi teknolojilerinin vitrine çıkarıldığı fuarda, otomobil üreticileri ile yakın işbirlikleri içerisinde olan geliştiriciler ve paydaş markalar yakın gelecekte ‘tam otonom’ (sürücüsüz) aşamasına geçişte hangi teknolojilerle karşılaşılacağının örneklerini sergilediler.

surucu-deneyimleri-otomobilin-merkezinde-419692-1.

Yeni nesil otomobillerinde gösterge panellerinde sıkça değişikliğe giden Mercedes-Benz, geleceğin gösterge paneli olarak tanıttığı MBUX ile yeni bir kullanıcı deneyimi olanağının da kapılarını araladı. Marka, iki farklı 12 inç LCD ekrandan oluşan paneli, direksiyon simidi kontrollerini de geliştirerek, sürücüler için büyük bir dokunmatik yüzey olarak tanımlamış. İlk olarak A sınıfında kullanılacak panel aşamalı olarak diğer modellere de uygulanacak.

Otomotivin yakın parça ve teknoloji paydaşı Bosch, fuarda akıllı şehirler üzerine geliştirdiği çözümleri ulaşımla ilişkilendirerek sundu. Şirketin CEO’su Stefan Hartung’un akıllı şehirlere yönelik açıklamasına göre marka bu yıldan itibaren ilk olarak ABD’de park yeri altyapısı ile ilgili bir sistemi devreye alacak.

Ford ve Waze, Ford’un sesli komut sistemi Sync 3 bilgi-eğlence sistemi içine etkin trafik yönetimi için tam entegre edilen insan odaklı teknolojik bir yeniliği duyurmak üzere fuarda bir araya geldi. Kullanıcı geribildirimleri ile güncellenecek uygulama, akıllı telefonun USB girişine bağlanması ile araçla entegre olacak.

Yılın elektrikli sürprizi Byton
Her yıl beklendiği üzere bu yıl da elektrikli modeller otomobil adına fuarın ilgi odağını oluşturdu. Byton, görece uygun fiyatlı elektrikli SUV modeli ile yalnızca fuarda değil küresel medyanın da gündemindeydi. Araç, paylaşım modellerine uygun, akıllı mobilite ve otonom sürüş geliştirmelerine açık bir akıllı cihaz olarak tasarlanmış. Markanın Çin’in Nanjing’teki fabrikasında üretilecek otomobilin başlangıç fiyatının 45 bin dolar olması da ilgi çekmesinde etkili oldu. 2019’da Çin’de 2020’de ABD ve Avrupa’da satışa sunulması planlanan modelin en dikkat çeken özelliği ise ekranları ve ön konsolu oldu. Bulut platformu üzerinden bilgi akışı sağlayan ekran, araç içi iletişim, eğlence ve iş için ortak kabin deneyimi sunabilmesi üzerine planlanmış ve 125X25 cm’lik ölçüsü ile fark yaratıyor. Ses tanıma, dokunmatik kontrol, biyometrik tanımlama ve el kontrol teknolojisi de bulunan otomobil ‘Akıllı Sezgisel Araç (SIV) olarak nitelendiriliyor.