Şavşatlılar HES hakkındaki 'dava açılamaz' kararını bozan Danıştay kararını şirkete elden teslim etti. Mahkeme devam ettiği için inşaat durmalı sürüyor

Susuz HES, kafasına göre devam ediyor

Artvin'in Şavşat ilçesi Arpalı Deresi üzerinde Omega Enerji şirketi tarafından kurulması planlanan Susuz Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesi için 'zamanaşımını' gerekçe göstererek dava başvurusunu reddeden Rize İdare Mahkemesi'nin kararını, Danıştay 14'üncü Dairesi bozdu. Yurttaşlar bu kararı şirkete dün elden teslim etti.
 

ÇED RAPORU İPTAL EDİLMİŞTİ
Şavşat'ın Arpalı Deresi üzerinde Omega Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan santral 7.32 megavat kurulu gücünde. Susuz Regülatörü ve HES Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2011 yılında 'ÇED Olumlu raporu' verdi. Bölgede yapımı planlanan HES'in önünü açan bu kararın 28 köyü susuz bırakacağını ifade eden 74 köylü, Rize İdare Mahkemesi'nde 'yürütmeyi durdurma ve iptal' davası açtı. Davanın açılmasının ardından 'ÇED Raporu' için 'yürütmeyi durdurma' kararı veren Mahkeme, dava konusu uyuşmazlığın özelliği, çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında ileride telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olmasına vurgu yaptı. Bilirkişi incelemesiyle hazırlanan rapora karşın daha sonra davanın zamanında açılmadığına hükmederek davayı reddetti. Köylüler Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay 14. dairesi davayı 74 köylünün lehine bozdu. Davanın yeniden görülmesi ve yürütmenin durdurulması için Avukat Halis Yıldırım tarafından bölge idare mahkemesine başvuruldu.

‘SU KULLANIM HAKKI BİZİMDİR'
Rize Bölge İdare Mahkemesi’nde dava sonuçlanıncaya kadar, Omega'nın doğaya daha fazla zarar vermesini engellemek için yurttaşlar Köprüyaka köyündeki HES şirketine ait arazide basın açıklaması düzenledi. Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Müzekkir Saymaz’ın yaptığı açıklamada “Meydancık Mirya’da, Mansurat’ta, Laşet’te 26 köyü besleyen Arpalı Deresi’ne el koydular. Çayırımız susuz kalacak. Bölge halkının su hakları yasal güvence altına alınmıyor. Bölgemizde HES şirketi istemiyoruz. Kadim kullanım hakkı bize aittir” dedi.