Kral Selman’ın görevi oğlu Prens Muhammed Bin Selman’a bırakacağı ileri sürülürken yurtdışında yaşayan muhalifler ülkede gösteri çağrıları yaptı

Suudi Arabistan kaos içinde

Son zamanlarda çok sayıda vaiz ve akademisyenin gözaltına alındığı Suudi Arabistan’da Kral Selman’ın yerini veliaht Prens Muhammed Bin Selman’a bırakacağı iddia edildi. İddiayı İngiliz Independent gazetesi ortaya attı.

The Independent Suudi Kralı Salman’ın görevi oğlu ve veliaht prens Muhammed bin Salman’a bırakarak kenara çekileceği ve göz altıların yeni kral dönemine hazırlık amacıyla yapıldığını iddia etti. Ülkedeki gözaltılar, sürgünde yaşayan muhalif figürlerin ülkede gösteri çağrısı yapmasının ardından gelmişti.

Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra ülkenin en büyük ekonomik kurumu Aramco’yu yöneten ve karar alma mekanizmalarında etkili olduğu belirtilen Muhammed bin Salman, Alman istihbaratı tarafından yazılan bir raporda ‘güce aç bir isim’ olarak ifade edilmişti.

15 Eylül Hareketi
Twitter’da “15 Eylül hareketi” hashtagı başlatan aktivistler Cuma günü, Muhammed bin Selman yönetiminin hukuksuz tutuklamalarını protesto etmek için sokağa çıkmayı planlıyordu. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, vatandaşlardan sosyal medya üzerinde “terör bağlantılı ya da aşırı görüşler” paylaşanları ihbar etmelerini istemişti. Bakanlığın resmi Twitter hesabı üzerinden gönderilen mesajda, “Sosyal ağlarda terör bağlantılı ya da aşırı görüşler paylaşan bir hesap gördüğünüz zaman, lütfen hiç vakit geçirmeden bunu #HepimizGüvendeyiz uygulaması üzerinden bize bildirin” denildi. Suudi Arabistan devleti tarafından geliştirilen söz konusu uygulama, hırsızlık ve trafikte kural ihlali gibi bildirimlerin yapılabilmesi için geçen yıl kullanıma sokulmuştu.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yapılan çağrıyı kınayarak, “Suudi Arabistan’ın yeni liderliği, hiç vakit kaybetmeden eleştirel düşünce ya da görüşlere hoşgörü göstermeyeceğini ortaya koyuyor ve Suudi toplumunu birbirleri için casusluk yapmaya teşvik ediyor” dedi. Son dönemde Suudi Arabistan’da bazı tanınan insan hakları savunucularının tutuklanmasının ardından yurtdışında yaşayan muhalif gruplar, Cuma günü eylem çağrısı yapmıştı. Suudi Arabistan’da gösteri yapmak yasak.