Teknolojik hız kavramı, başta görsel-işitsel teknoloji olmak üzere, savaştan cinselliğe yaşamın her alanını giderek daha hızla yönetiyor.

Teknolojik hız kavramı, başta görsel-işitsel teknoloji olmak üzere, savaştan cinselliğe yaşamın her alanını giderek daha hızla yönetiyor. Bunu her zaman göstererek yapmıyor. Kimi zaman bilinçaltımızı hedefliyor. Şuuraltını etkilemeyi hedefleyen bu tür gizli mesajlara ‘subliminal’ adı veriliyor. Kişinin şuuraltına subliminal mesaj göndermenin birçok yolu bulunuyor.
işte birkaç örnek; Dijital ses dosyalarına gizlenen işitsel yollar, gözle algılanamayacak kadar kısa süreyle sinema ya da televizyon görüntüsü yoluyla şuur-altına itilen 25. kareler, reklam afişleri, logoları ve benzeri nitelikteki görsel malzemenin içine saklanmış şekil, kelime veya rakamlar.
Bu yöntem kimi zaman bir ürünün reklâmını yapmak, kimi zaman ise bir inancın ya da görüşün propagandasını yapmak için kullanılmaktadır. Cinsellik ve şiddet de bu yöntemin konuları arasında yer alıyor. Burada insanın görsel ve işitsel olarak kendi şuuru ile algıladığı şeyden bahsetmiyorum, tam tersi şuuraltı seviyesinde algılanan söz, resim, görüntü ve şekillerden bahsediyorum.
Bunlardan en çok kullanılan dijital ses dosyalarına gizlenen ses mesajlardır. insan kulağının duyduğu ses belirli bir frekans aralığı gerektiriyor. Fakat insan beyni bu aralığın çok daha ötesindeki sesleri duymuyor, ancak şuuraltında algılayabiliyor.
Görsel olanın şuuraltında algılanması ise sinema bandında hareketi sağlayan saniyede 24 görüntünün sonrasına eklemlenen/gizlenen 25. kare sayesinde gerçekleşiyor. Bu tek kareyi görme refleksi içinde yakalayamayız belki ama şuuraltımızda yer ediyor. işte bu 25. kare ile sinemada ya da evlerimizde masum masum televizyon izlerken bir sürü propaganda, mesaj ya da telkinlere maruz kalıyoruz. Göz bunları görmüyor ama saniyenin 3 binde biri gibi bir zaman aralığında bu görüntü şuuraltına ulaşıyor.
Bir dönem, kimi psikolog ve yazar bu yöntemin uydurma olduğunu ve insanları etkilemeyeceğini iddia etseler de, beyin dalgalarını ölçen teknolojilerin gelişmesi ile gizli mesaj içeren görüntülere ya da seslere beynin daha farklı tepki verdiği gözlemlendikten sonra, bu yöntemin etkisi kanıtlanmış oldu.
Cinsellik ve şiddet bu subliminal teknolojilerin en sık kullandığı konu. Çizgi filmlerin arasına gizlenen pornografik resimler ya da şiddet unsuru içeren görüntüler ve grafikler bu teknolojiyle saklanıyor. Ayrıca bir takım ticari ürünlerin üzerindeki çizgilerde de rastlıyoruz.
Disney çizgi filmlerinde gizlenen cinsellik temasına bir örnek;
işte bir örnek daha; “Kuzuların Sessizliği” filminin afişi;