Süveyş Kanalı'ndan çıkarıldıktan iki hafta sonra, dev konteyner gemisi Ever Given bir kez daha sıkışmış durumda. Dev konteyner gemisi bu kez de, kanal idaresi tarafından kapalı kaldığı süre boyunca yol açtığı zararı ödemesi talebiyle kanalda ‘esir alındı’.

Süveyş Kanalı’nda Ever Given krizi bitmiyor: Gemi şimdi de borçları nedeniyle kanalda ‘sıkıştı’

Dev konteyner gemisi Ever Given, Süveyş Kanalı’nda çıkarılmasının üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen hala serbest bırakılmıyor.

Ancak bu sefer, 220 bin tonluk dev konteyner gemisi karaya oturmadı. Kanal idaresi, kanalda bir hafta boyunca sıkışıp kalan dev konteyner gemisi Ever Given'ın kurtarma operasyonunun maaliyetini ve kanalın kapalı kaldığı bir haftanın geçiş ücretlerini ödemesini talep ediyor.

The Guardian’ın aktardığına göre, taraflar arasında ortaya çıkan maliyetin karşılanması konusunda kriz devam ederken, devasa gemiye İsmailiye'deki bir mahkeme tarafından el konuldu.

Süveyl Kanalı İdaresi Başkanı Korgeneral Usame Rabie Mısır'ın devlet televizyonuna verdiği demeçte, "Gemiye şu an el konulmuş durumda. Hiçbir şeyi ödemeyi istemiyorlar" dedi.

Geminin sahibi Shoei Kisen Kaisha’den ise henüz kanal yetkililerinin açıklamalarına ve geminin durumuna ilişkin bir yorum gelmedi.

Rabie, kanal otoritesinin ne kadar para istediğini söylemese de istenen rakamın 900 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bu arada adli bir yetkili, İsmailiye'deki savcıların Ever Given'in karaya oturmasına neyin sebep olduğuna dair ayrı bir soruşturma başlattığını söyledi.

Rabie, tazminat konusunda anlaşmaya varmak için müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Geminin bir Japon firmasına ait olması ve Tayvanlı bir nakliyeci tarafından işletilmesi, durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

NE OLMUŞTU?

"The Ever Given" isimli dev konteyner gemisi, kum fırtınası ve kötü hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu 24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda karaya oturmuştu.

Geminin karaya oturarak geçiş yolunu kapatmasıyla kanalın iki yakasında uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol, LNG ve pek çok ürün sevkiyatlarında aksamalar meydana gelmişti.

Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün süren çalışmaların ardından 29 Mart'ta dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ve kanalın deniz trafiğine açıldığını açıklamıştı.

Bu süreçte Mısır'ın günlük yaklaşık 12-14 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, kazadan sonra göller bölgesine çekilen The Ever Given'ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 9.6 milyar dolar olduğu belirtiliyor.