Mısırlı yetkililer, günlerdir Süveyş Kanalı’nı tıkayan geminin uzun uğraşlar sonucu nihayet hareket ettirildiğini açıkladı.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi sonunda hareket ettirildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mısırlı yetkililer, uzun uğraşlar sonucu Süveyş Kanalı’nı günlerdir kapatan ‘Ever Given’ adlı geminin, hareket ettirildiğini duyurdu.

24 Mart’ta kötü hava koşulları ve görüş mesafesinin kapanmasının ardından kıyıya çarparak kanalı tıkayan 400 metre uzunluğundaki ticari geminin, uluslararası ticarete günlük zararının 9.6 milyar dolar olduğu vurgulandı. 7 gündür kanalda sıkışmış halde bulunan gemi, yoğun çalışmaların ardından hareket ettirildi ve kanal yolu açıldı.

Kanal yetkilileri, geminin kurtarılmasından sonra kanalın kuzey ve güney ucu arasındaki bir göle çekilerek teknik incelemeye tabi tutulacağını belirtti.

"The Ever Given" isimli geminin dar kanalda sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

367 GEMİ GÜNLERCE GEÇMEYİ BEKLEMİŞTİ

Süveyş Kanalı İdaresi daha önce bir açıklama yaparak, dalga 2 metreye ulaştığında, kurtarma işçilerinin "geminin yönünü tam olarak eski haline getirmeyi hedefleyeceğini ve böylece geminin gezilebilir su yolunun ortasında konumlanacağını" söylemişti. Ancak yetkilinin açıklamalarından birkaç gün sonra gemi anca hareket ettirildi.

Geminin sıkıştığı süre boyunca toplam 367 gemi geçmeyi beklemiş ve yetkililer trafik sıkışıklığını gidermenin üç buçuk gün süreceğini söylemişti.

Süveyş Kanalı Otoritesi Başkanı Usame Rabie Mısır devlet televizyonuna "Bir saniyeyi boşa harcamayacağız" demişti.

18 bin konteynere sahip geminin yaklaşık ağırlığının 200 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kanaldan geçen trafiğin ise geminin kurtarılmasından sonra ne zaman normale döneceğine dair yetkililer, herhangi bir açıklama yapmadı.