SYRIZA hükümeti, ikinci büyük hamlesini göçmen politikalarını tersine çevirerek yapmayı planlıyor. Yeni Göç Bakanı Christodoulopoulou’nun açıklamalarına göre ülkede 10 yıldan fazla süredir uygulanan mülteci politikalarında 180 derecelik bir dönüş olacak

SYRIZA göçmenlere kucak açmayı planlıyor

Yunanistan’da tasarruf politikalarına son vermeye hazırlanan SYRIZA hükümeti, ikinci büyük hamlesini göçmen politikalarını tersine çevirerek yapmayı planlıyor. Uzun yıllardır göçmenlerin Avrupa’ya açılan kapısı görünümündeki ülkeye, son dönemde özellikle Suriye ve Afganistan’dan kaçan insanlar transit olarak kullanmaya başladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, sadece geçen yıl 45 bin 550 göçmenin Yunanistan polisi tarafından alıkonuldu. Alıkonulan bu göçmenlerin aylarını hiç de sağlıklı olmayan gözaltı merkezlerinde geçirmesi ya da sınırdışı edilmesi, SYRIZA’yı harekete geçiren en büyük etkenler olarak görülüyor.

VATANDAŞLIK DA GELİYOR
Yunanistan’ın yeni Göç Bakanı Tasia Christodoulopoulou’nun son demeçlerine göre ülkede 10 yıldan fazla süredir uygulanan mülteci politikalarında 180 derecelik bir dönüş olacak. İkinci jenerasyon olarak doğan göçmenler ve Yunanistan’da yetişenlere vatandaşlık verilmesi planlanırken Göç Bakanı aynı zamanda “göçmen alıkoyma merkezlerini” kapatmayı teklif etti. Bakan Christodoulopoulou konuyla ilgili, “Bizin önceliğimiz yalnız başına kalan 18 yaşındaki göçmenleri serbest bırakmak. 18 aylık alıkoyma periyodunu iptal etmek ve iltica etmek isteyenlerin alıkonulmasının iptali bizim için acil konular” ifadelerini kullandı.

Mevcut yasaya göre, ülkeye ‘illegal’ yollardan giren göçmenler 18 aya kadar göçmen alıkoyma merkezlerinde kalıyor, eğer iltica talepleri olmazsa da ülkelerine geri gönderiliyor. Ancak çoğu göçmenin ülkesiyle ikili anlaşmalar bulunmadığı için bu insanlar yasal sınırın çok üzerinde sürelerde alıkonuluyor. Göçmenlerin çoğu iltica için başvurmuyor çünkü hem süreç çok uzun hem de Yunanistan Avrupa Birliği içinde en az iltica kabul eden ülke konumunda.

KAPASİTEYİ AÇTILAR
Bütün bu nedenlerden göçmenlerin ‘yerleştirildiği’ merkezler halihazırda hem kapasiteyi aştı hem de göçmenleri yasal sınırın çok üzerinde tutuluyor. Ancak geçen ay Amygdaleza alıkoyma merkezinde iltica talep eden 20 kişi serbest bırakıldı. Bu da yeni hükümetin sözlerini tutmasının başlangıcı olarak yorumlansa da SYRIZA’yı bu konuda da zorlu bir süreç bekliyor. Hükümet ortağı Bağımsız Yunanlar lideri Panos Kammenos, göçmen konusunda ‘karşıt’ görüşleriyle tanınan ve ülkeye sadece ‘ekonomik ve sosyal olarak yeterli’ göçmenleri alma taraftarı.